Atlete Campbell-Brown vrijgesproken door CAS

Atlete Veronica Campbell-Brown is vrijgesproken van doping. De Jamaicaanse sprintster maakte de beslissing van het internationaal sportarbitragehof CAS gisteren bekend. In een urinestaal van de tweevoudig olympisch kampioene op de 200 meter werd mei vorig jaar een verboden vochtafdrijvend middel aangetroffen. Ze was geschorst door de Jamaicaanse atletiekbond.

„De beslissing van het CAS is gebaseerd op een fundamentele fout in de manier waarop haar urinestaal is behandeld op Jamaica op 4 mei 2013”, stelt een van haar advocaten in een email aan persbureau Reuters. „Dit ging ten koste ging van de zuiverheid van het monster, waardoor de resultaten onbetrouwbaar zijn.”

De sprintster won goud op de 200 meter op de Olympische Spelen in Athene (2004) en Beijing (2008) en de 4x100 meter sprint in 2004. In 2011 werd ze voor het laatst wereldkampioen op de 200 meter. Die titel kon Campbell-Brown afgelopen jaar door haar schorsing niet verdedigen. De Jamaicaanse zei gisteren het voornemen te hebben in 2015 bij het WK atletiek in Beijing de wereldtitel te heroveren. Ze zou haar rentree kunnen maken bij het WK indoor in Polen, volgende maand.

Enkele weken na de positieve test van Campbell-Brown werden ook de Jamaicaanse topatleten Asafa Powell en Sherone Simpson betrapt op het gebruik van een verboden middel. Hun zaken worden momenteel onderzocht door een tuchtcommissie op Jamaica. (Reuters)