Zo werd ‘s werelds grootste drugsbaas in een vakantiehuisje opgepakt

Een sensationele arrestatie van ‘s werelds grootste en meest gezochte drugsbaas afgelopen weekend: in samenwerking met de VS lukte het Mexico om Joacquin Guzman aan te houden. De maandenlange jacht op de leider van het Sinaloa drugskartel, een van de rijkste mannen ter wereld, leest nu al als een filmscript.

Joaquin Guzman wordt geboeid naar een helikopter begeleid door de Mexicaanse marine in Mexico City om naar een gevangenis te worden overgebracht.
Joaquin Guzman wordt geboeid naar een helikopter begeleid door de Mexicaanse marine in Mexico City om naar een gevangenis te worden overgebracht. Foto AP / Eduardo Verdugo

Een sensationele arrestatie van ‘s werelds grootste en meest gezochte drugsbaas afgelopen weekend: in samenwerking met de VS lukte het Mexico om Joacquin Guzman aan te houden. De maandenlange jacht op de leider van het Sinaloa drugskartel, een van de rijkste mannen ter wereld, leest nu al als een filmscript.

http://youtu.be/pHy6rK8ooBY

De toerist die ook een huisje had in het vakantiecomplex Miramar aan het strand van Mazatlan, sliep afgelopen vrijdag nietsvermoedend in hetzelfde complex als de machtige maffiabaas Guzman en werd vermoedelijk wakker gemaakt door Mexicaanse mariniers die op zoek naar Guzman op tal van deuren klopten.

Niettemin ging de feitelijke arrestatie verder met opvallend weinig kabaal gepaard. Voordat de helikopters boven het complex verschenen, was El Shorty (hij is 1,68 meter) al in de boeien geslagen. Er werd geen enkel schot gelost. Omwonenden vertrouwden het om die reden zelfs niet helemaal en vermoedden een deal tussen het kartel en de overheid, schrijft the New York Times.

Het vakantieappartementencomplex waar Guzman afgelopen zaterdag gevonden en gearresteerd werd. Foto AFP / Fernando Brito

Prijs op zijn hoofd

Maar de arrestatie van Guzman blijkt het vruchtbare resultaat van een maandenlange zoektocht, waarbij de maffiabaas bijna was ontkomen. Guzman gold na zijn arrestatie in 1993 en zijn ontsnapping uit een Mexicaanse gevangenis in 2001, als de meest gezochte crimineel op aarde.

Joaquin Guzman in de gevangenis Almoloya de Juarez na zijn arrestatie in Mexico in 1993. Foto AP / Damian Dovarganes

Zijn drugskartel is verantwoordelijk voor de invoer van de meeste cocaïne, amfetamine en heroïne in de VS. In 2012 verklaarde de VS hem de machtigste drugsbaas ter wereld en zette men een beloning van 5 miljoen dollar op zijn hoofd schrijft persbureau Bloomberg, Mexico een bedrag van 2,26 miljoen dollar.

Guzman kreeg ongrijpbare status

Het machtige en gewelddadige kartel was de afgelopen tien jaar medeverantwoordelijk voor de bloedige drugsoorlogen in Mexico waarbij naar schatting tussen de 70.000 en 90.000 mensen zijn gedood of vermist. Mexico en de VS hadden de hoop na al die jaren al een beetje opgegeven Guzman nog te kunnen oppakken. Guzman gold dan ook als ongrijpbaar en verwierf zo een legendarische status. Het vermoeden rees zelfs dat El Chapo ‘schoon’ zou zijn of beschermd werd door de VS en Mexico omdat hij ongemoeid werd gelaten.

Voorpagina’s van de kranten gisteren in Mexico gaan allemaal over de arrestatie van Guzman. Foto AFP / Alfredo Estrella

Ondergrondse ontsnappingsroute

Niets van dat alles was echter het geval. Het net sloot zich steeds dichter om Guzman. De afgelopen maand werden bij invallen verschillende grote vissen in de organisatie van het Sinaloa-kartel opgepakt, onder wie ’19’, het hoofd van de moordeenheid van het kartel. De arrestaties werden voor de buitenwereld afgeschilderd als pogingen om de rechterhand van Guzman te pakken te krijgen, Ismael (Mayo) Zambada. Ondertussen was het werkelijke doel achter de operatie om Guzman te vinden, meldt CBS News:

Afgelopen donderdag werd op grond van informatie van een van de bodyguards van Guzamn een inval gedaan bij zijn ex-vrouw in Culiacan, maar de vogel was al gevlogen. Onder de badkuip werd een luik gevonden dat leidde naar een heel ondergronds gangenstelsel, dat zeven huizen met elkaar verbond en dat was aangesloten op het stadsrioleringssysteem. Uiteindelijk werd duidelijk dat Guzman gevlucht was naar Mazatlan waar hij zonder veel omhaal van zijn bed werd gelicht.

Het keukentje van het vakantieappartement in Mazatlan waar Guzman zich verscholen hield. Foto AFP / Orlando Alfaro

Er werden wel kleren en een tas gevonden van zijn vrouw en zijn tweeling, maar Guzman was slechts alleen met een van zijn bodyguards in het appartement aanwezig op het moment van zijn arrestatie. Foto AFP / Orlando Alfaro

Guzman miste het luxe leven

Zijn biograaf Malcolm Beith noemde El Chapo in zijn boek 'de laatste narco', vergelijkbaar met de beruchte Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar:

Volgens een hoge ambtenaar van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA was Guzman het leven in de bergen zat en miste hij het luxeleven. De maffiabaas had volgens zakenblad Forbes een fortuin vergaard van 1 miljard dollar. Het blad zette hem op nummer 67 van de lijst met 'Most Powerful People'. Guzman hield duidelijk van een goed leven. Zo werden bij een inval vorig jaar in een van zijn villa's naast de duizenden dollars ook talloze blingbling voorwerpen gevonden

De VS hebben Mexico al om zijn uitlevering gevraagd.

De Altiplano gevangenis in Almoloya de Juarez in Mexico waar Guzman voorlopig vastzit na zijn aanhouding. Foto Reuters / Henry Romero