Zeldzaam hechte samenklank

Strijkkwartetten met zo’n hechte samenklank als het Jerusalem Quartet zijn zeldzaam. Met iedere cd lijkt het in 1993 opgerichte kwartet aan diepte te winnen. Hun nieuwste, met het Eerste strijkkwartet van Bedrich Smetana en de twee kwartetten van Leos Janácek, is er een om goed voor te gaan zitten. Smetana’s rijkgeschakeerde eersteling is gebaseerd op zijn eigen levensloop – de componist verklankte zijn oprukkende doofheid. De frustratie en woede daarover klinken door in ijzingwekkend spel. Minstens zo intrigerend is de uitvoering van Janáceks eveneens autobiografische, buitenissige kwartet Intieme brieven (met een bloedmooi, licht pulserend Moderato) over een onmogelijke liefde. De herhalende motiefjes in Janáceks door Moravische spraak geïnspireerde idioom klinken naïever dan ooit, terwijl de op de kam gestreken passages in de Kreutzer sonate messcherp zijn.