VS bezuinigen op krijgsmacht - terug naar omvang van rond 1940

Chuck Hagel tijdens een persconferentie van het Pentagon.
Chuck Hagel tijdens een persconferentie van het Pentagon. Foto AFP / Saul Loeb

Het Amerikaanse leger gaat fors bezuinigen. De omvang van de krijgsmacht krimpt tot een niveau van rond de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

De krant The New York Times meldde eerder vandaag al dat minister van Defensie Chuck Hagel plannen had te korten op het leger. Uit de plannen die het Pentagon nu heeft vrijgegeven blijkt bovendien dat het populaire A-10 gevechtsvliegtuig wordt geschrapt om te kunnen voorzien in de aanschaf van JSF-toestellen en andere behoeften van de luchtmacht.

Een andere, onvoorspelbare wereld

Kort na de aanslagen van 11 september 2001 bestond het Amerikaanse leger uit 570.000 militairen. De afgelopen jaren is dat aantal teruggebracht naar zo’n 522.000 man. In het komende jaar zou dat al worden verminderd naar 490.000, maar nu wil Hagel terug naar zo’n 440.000 of 450.000 manschappen.

De aankondiging komt een week voor de presentatie door president Obama van de begroting voor 2015. De minister van Defensie vindt dat de krijgsmacht zich moet aanpassen aan de realiteit van kleinere budgetten. Ook zei hij dat de Verenigde Staten in een meer onvoorspelbare wereld opereren. Bronnen bij het Pentagon zeggen dat het Amerikaanse leger ondanks de inkrimping het sterkste leger ter wereld zal blijven.