Japan is ‘beschaamd’ over vernielingen van dagboek Anne Frank

De Japanse autoriteiten hebben nog geen idee wie de afgelopen weken in een dertigtal openbare bibliotheken in Tokio meer dan driehonderd dagboeken van Anne Frank en andere werken over haar heeft vernield. Ook is niet duidelijk of er meer dan één dader is.

De vernielingen werden begin deze maand voor het eerst ontdekt. Sindsdien zijn bibliotheken hun boeken over Anne Frank gaan nakijken en werden vrijwel elke dag exemplaren ontdekt waaruit vaak dertig tot vijftig bladzijden zijn gescheurd of gesneden. Veel bibliotheken hebben hun boeken met daarin de naam Anne Frank van de planken gehaald of zo gerangschikt dat bibliothecarissen er direct zicht op hebben.

De Japanse regering is door het vandalisme in verlegenheid gebracht. Regeringswoordvoerder Yoshihide Suga sprak afgelopen vrijdag over een affaire die „uiterst betreurenswaardig en beschamend” is.

Op zichzelf is het merkwaardig dat de vernielingen in Japan plaatsvinden. Het dagboek van Anne Frank is hier uitermate populair. Alleen in de Verenigde Staten zijn er meer exemplaren van verkocht. In 1995 werd er zelfs nog een Japanse tekenfilm gemaakt over het verhaal van Anne Frank en haar verblijf in het Achterhuis. Elk jaar bezoeken rond de 30.000 toeristen uit Japan het Anne Frank Huis in Amsterdam, en Japan is het enige Aziatische land met beelden van Anne Frank en een museum over haar.

Hoewel er af en toe boeken of artikelen worden gepubliceerd met discriminerende uitspraken over Joden, heeft Japan nooit georganiseerd antisemitisme gekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verleende Japan onderdak aan zo’n 24.000 Joden, afkomstig uit onder andere Polen en Rusland, ondanks zware druk van Nazi Duitsland om hen uit te leveren. Geallieerde landen als Australië (15.000) en Canada (5.000) lieten tijdens de Tweede Wereldoorlog minder Joden toe.