Timosjenko naar Duitsland voor medische behandeling

Julia Timosjenko poseert in haar huis in 2011.
Julia Timosjenko poseert in haar huis in 2011. Foto AFP/ Sergej Supinsky

Oud-premier Joelia Timosjenko, die zaterdag uit de gevangenis werd vrijgelaten, zal zich aan haar rug laten behandelen in Duitsland. Dat kondigde ze zojuist aan op de website van haar partij. Over een eventuele behandeling van Timosjenko werd al maanden gesproken.

“De voormalige premier Joelia Timosjenko heeft het aanbod van de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor een medische behandeling geaccepteerd.”

Timosjenko werd zaterdag bevrijd nadat het Oekraïense parlement dat mogelijk had gemaakt in een stemming. Ze sprak de menigte in Kiev vervolgens toe vanuit een rolstoel. Ze lijdt al tijden aan een hernia.

Behandeling Timosjenko inzet gesprekken associatieverdrag

Timosjenko werd in 2011 veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik. Het Westen ziet die veroordeling als politiek gemotiveerd. Daarom wilden sommige EU-landen dat ze eerst zou worden vrijgelaten, voordat Oekraïne een associatieverdrag met de EU kon ondertekenen. Toen dat niet mogelijk bleek, was de inzet van de gesprekken haar tijdelijk naar Duitsland te brengen voor medische behandeling. Het parlement stemde hier in november echter tegen.

VS klaar voor financiële steun

Oekraïne verkeert aan de rand van de financiële afgrond. De VS zullen het land financieel steunen, zo hebben ze zojuist bekendgemaakt. De steun zou een toevoeging zijn aan noodhulp van het IMF. “Onze steun kan het IMF-programma aanvullen door het makkelijker te maken hervormingen door te voeren en te investeren in de gezondheidszorg en onderwijs.”

Ook Europa zal iets moeten doen, schreef onze correspondent Stéphane Alonso vandaag in NRC Handelsblad:

“Europa moet de verwachtingen in Oekraïne waarmaken en voorkomen dat het land opnieuw terechtkomt in een spiraal van onrust en geweld. Waarschijnlijk zijn méér financiële middelen nodig dan de EU tot nu toe bereid was uit te trekken. Want een faillissement van het al jaren hulpbehoevende Oekraïne dreigt. Rusland, dat dit weekeinde werd overrompeld door de snelle omwenteling, schort de hulp aan Oekraïne op.”

Janoekovitsj nog altijd op de vlucht

Oekraïne tekende het associatieverdrag voor toenadering tot de EU uiteindelijk niet, wat de aanleiding was voor mensen om de straat op te gaan en te protesteren. Die demonstraties liepen uit op een breed en maanden durend volksprotest voor vrijheid en tegen corruptie. Door geweld en kogels vonden tientallen mensen daarbij de dood. Na een overeenkomst tussen de oppositie en de regering vrijdag is oud-president Janoekovitsj de hoofdstad ontvlucht. Het is nog altijd onzeker waar hij zich op dit moment verblijft. Volgens media is hij op het schiereiland De Krim. Er is een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd voor massamoord.