Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Teruglezen: het laatste gedicht van Leo Vroman (1915-2014)

‘Conflict tussen de drie ikken’, een zelfportret van Leo Vroman uit 1987. Vroman was zowel wetenschapper (‘scientist’), tekenaar (‘artist’) en natuurlijk dichter (‘poet’).
‘Conflict tussen de drie ikken’, een zelfportret van Leo Vroman uit 1987. Vroman was zowel wetenschapper (‘scientist’), tekenaar (‘artist’) en natuurlijk dichter (‘poet’). Deze tekening komt uit het boek ’Leo Vroman Tekenaar’, van Uitgeverij Weesperzijde, Amsterdam.

Zaterdag overleed dichter Leo Vroman (1915-2014), wiens geest de Nederlandse poëzie een van de wonderlijkste en mooiste oeuvres heeft opgeleverd. Vandaag in nrc.next en op het Boekenblog, het laatste gedicht dat Vroman, twee weken geleden nog, schreef.

EINDE

Hij lijkt vast minder erg –

die lief bijeengebrachte

hoop spaanders van mijn gedachten –

op mij dan op een berg.

Waar zal die laaiende gestalte

van mij dan uit bestaan

en waar kwam die al te late

eerste vonk vandaan?

Fort Worth, 10 februari 2014

Doodsbericht onmogelijk te geloven

Het doodsbericht van Vroman dat zaterdag uit Texas kwam, behoort volgens boekenredacteur Arjen Fortuin toe aan die berichten die ‘een mens onmogelijk kan geloven’.

“Niet omdat de dichter niet oud was, hij zou in april 99 geworden zijn, nee, omdat alles wat hij deed en schreef zo nadrukkelijk in het teken van het leven leek te staan.”

U kunt de hele necrologie van Arjen Fortuin over Leo Vroman hier lezen.