Terrorismedreiging blijft hoog door Syriëgangers

De politie sloot in 2005 het Binnenhof in Den Haag hermetisch af nadat een groep terreurverdachten werd opgepakt.
De politie sloot in 2005 het Binnenhof in Den Haag hermetisch af nadat een groep terreurverdachten werd opgepakt. Foto ANP / Juan Vrijdag

De terreurdreiging in Nederland is nog steeds substantieel. Het dreigingsniveau blijft hoog door de Nederlandse Syriëgangers die zich in de burgeroorlog hebben aangesloten bij Al-Qaeda of verwante strijdgroepen. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vandaag

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken liet vorige maand weten dat inmiddels 120 Nederlanders naar Syrië zijn gereisd. Daarvan zijn er ruim twintig - met en en zonder strijdervaring - teruggekomen. Zeker tien jihadgangers uit Nederland zijn in de burgeroorlog omgekomen. De vrees bestaat dat de terugkeerders door traumatische ervaringen radicaliseren.

Timmermans liet aan de NOS weten dat de Syriëgangers goed in de gaten worden gehouden:

Paspoort ingenomen

De Nederlandse overheid richt zich nu primair op het “indammen van deze dreiging en het voorkomen van nieuwe aanwas.” Uit het persbericht:

Vanwege de ernst en omvang van de potentiële dreiging is de inzet van alle contraterrorisme-partners sinds begin vorig jaar geïntensiveerd. De interventies en aanpak worden in het licht van de genoemde ontwikkelingen onverkort voortgezet.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft ook verschillende maatregelen genomen om jongeren in Nederland te houden. Van elf mensen is het paspoort ingenomen en van vier mensen is een bankrekening bevroren. Ook zijn uitkeringen stopgezet.

Naar mensen die verdacht worden van het ronselen van jihadstrijders lopen nu verschillende strafrechtelijke onderzoeken. Minderjarigen die van plan waren uit te reizen, zijn tegengehouden op basis van het jeugdrecht. Zij zijn onder toezicht gesteld of in gesloten jeugdinrichtingen geplaatst.

In oktober een man met jihadistische uitreisplannen veroordeeld voor poging tot moord. Hij werd ontslagen van rechtsvervolging wegens ontoerekeningsvatbaarheid. Een andere verdachte werd veroordeeld voor het voorbereiden van brandstichting en het verspreiden van opruiende teksten.

Europees probleem

Vanuit heel Europa vechten jongeren in Syrië. Volgens schattingen van eind vorig jaar strijden er zo’n 1200 tot tweeduizend Europeanen mee in de burgeroorlog. Het merendeel is jonger dan 25 jaar, onder wie een relatief groot aantal vrouwen. Velen sluiten zich aan bij groepen die een antiwesterse ideologie uitdragen.

De NCTV kent verschillende dreigingsniveaus, te weten minimaal, beperkt, substantieel en kritiek. Sinds maart vorig jaar geldt het dreigingsniveau ‘substantieel’.