Nederland voldoet niet aan olympische verwachtingen

Het is de Nederlandse sporters in de sneeuw niet gelukt de successen van hun collega's op de schaatsbaan te evenaren. Zaterdag werden Nicolien Sauerbreij en Michelle Dekker tijdens hun laatste mogelijkheid op olympisch succes – de parallelslalom – al tijdens de kwalificaties uitgeschakeld.

Het paste in het ongelukkige verloop van het toernooi voor de sneeuwsporters. Technisch directeur Wopke de Vegt van de Nederlandse Ski Vereniging was teleurgesteld. „Ik zag veel potentieel, maar de resultaten vallen tegen.” De Vegt had zich ten doel gesteld vier medailles te halen in sneeuwsporten tijdens de Olympische Spelen en de paralympische spelen, die later dit jaar worden gehouden. Maar dit toernooi viel Cheryl Maas op de belangrijke momenten van haar onderdeel slopestyle.

Ook de snowboarders Dimi de Jong en Dolf van der Wal stelden teleur op de halfpipe, terwijl Bell Berghuis snel werd uitgeschakeld op de snowboardcross na een harde val tijdens de training.

Het verst kwam Sauerbreij, die haar olympische titel op de parallelreuzenslalom verdedigde. Zij haalde de achtste finale. (NRC)