Gevangenisstraffen voor zeven radicale tegenstanders van president Poetin

Een rechtbank in Moskou heeft vanmorgen gevangenisstraffen van tweeëneenhalf tot vier jaar opgelegd aan zeven deelnemers aan een betoging tegen Vladimir Poetin op 6 mei 2012, de dag voordat hij opnieuw president werd. De verdachten, allen links-radicalen, werden schuldig bevonden aan de ongeregeldheden en aanvallen op de politie bij die betoging. De zware straffen worden door critici van Poetin gezien als een nieuw teken dat hij protesten in zijn derde ambtstermijn hardhandig de kop wil indrukken. Terwijl de rechter de strafmaten voorlas, riepen demonstranten buiten vóór de rechtbank ‘Maidan’, een verwijzing naar de protesten in Oekraïne. De oproerpolitie heeft meer dan honderd mensen aangehouden. Een achtste verdachte kreeg een voorwaardelijk vonnis. (AFP, Reuters)