Oegandese president tekent antihomowet

Gemaskerde mannen protesteren in Kenia bij de Ugandan High Commission in Nairobi.
Gemaskerde mannen protesteren in Kenia bij de Ugandan High Commission in Nairobi. Foto EPA / Dai Kurokawa

De Oegandese president Yoweri Museveni heeft vandaag een controversiële antihomowet getekend. Dat meldt persbureau AP. De nieuwe wetgeving houdt in dat zware straffen worden uitgedeeld voor homoseks. Nadat Museveni had getekend, kreeg hij applaus.

Onder de nieuwe wetgeving riskeren homoseksuelen die voor het eerst veroordeeld worden veertien jaar gevangenisstraf. De maximumstraf is levenslang. Het Oegandese parlement wilde aanvankelijk dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf zou komen te staan, maar dit werd na internationale kritiek afgezwakt. Homoseksualiteit was al verboden in Oeganda.

‘Homoseksualiteit is onnatuurlijk’

Het Oegandese parlement nam de wet in december aan. Museveni gaf eerst aan dat hij de wet niet zou tekenen, maar kwam daar van terug. Wetenschappers hebben volgens hem aangetoond dat homoseksualiteit niet genetisch is bepaald. Als westerse wetenschappers hem het tegendeel kunnen bewijzen, wil hij eventueel van zijn besluit terugkomen. Museveni volgens de Oegandese tv-zender NTV:

“Deze wet was noodzakelijk door provocaties van arrogante en roekeloze Westerse groeperingen die naar onze scholen komen om homo’s te rekruteren.”

“Geen enkele studie toont aan dat je van nature homoseksueel kunt zijn.”

Internationale kritiek

Mensenrechtenorganisaties en de internationale gemeenschap hebben veel kritiek, maar de wet is in Oeganda populair. Meerdere Europese landen hebben gedreigd de ontwikkelingshulp stop te zetten of te verminderen. President Obama riep Museveni op de wet niet te tekenen. Als hij dit wel zou doen, zou dit de betrekkingen met Washington onder druk zetten, zei Obama.

De gepensioneerde Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu zei gisteren dat het tekenen van de wet verkeerd zou zijn.

“Er is nooit een wetenschappelijke rechtvaardiging voor vooroordelen en discriminatie, nooit.”

Vorig jaar publiceerde Amnesty International een rapport over de verontrustende opmars van homofobie, nu al in 37 Afrikaanse landen. Iedere discussie over mogelijke wetgeving draagt bij aan een klimaat van angst en straffeloosheid, vindt Amnesty.