Bijna een half miljoen euro aan medaillebonussen

Nooit eerder vertoond: Nederland nummer vijf in het medailleklassement van de Olympische Spelen. Met dank aan de schaatsers, die op elk podium in de Adler Arena vertegenwoordigd waren. Hoezo geslaagde Winterspelen. Het ging ver boven alle verwachtingen. Koesteren die 24 medailles, want dat totaal lijkt in de toekomst onovertrefbaar.

De dominantie van Nederland in de schaatshal doet vermoeden dat het een rimpelloost toernooi was. Niet dus, want op de valreep verstoorde Jorrit Bergsma de sfeer. Hij accepteerde geen rol als reserve van de achtervolgingsploeg en werd daarover intern vermanend toegesproken door chef de mission Maurits Hendriks.

Maar ook de schaatssterren Ireen Wüst en Sven Kramer hadden het niet altijd naar hun zin in Sotsji. Wüst, die zich met een totaal van vijf medailles tot de beste Nederlandse olympiër aller tijden promoveerde, had vreselijk de pest in dat ze op de 1.500 meter de verwachte gouden medaille aan shorttrackster Jorien ter Mors moest afstaan. En dat liet ze merken ook.

Sven Kramer verkeerde zo mogelijk in een nog grotere grafstemming nadat hij op de 10.000 meter – de afstand waar hij zich wilde revancheren voor de foutieve wissel in Vancouver – was verslagen door marathonschaatser Jorrit Bergsma. Als rampspoed ooit een gezicht heeft gekregen, was dat vorige week dinsdag wel.

Of Hendriks zich niet gestoord had aan de tegenzin waarmee Kramer de huldigingen onderging? Nee hoor, hij had alleen een sporter gezien met een gezicht waar de pijn van de nederlaag vanaf op af te lezen viel. En mag het?

Zo mooi als in de Adler Arena werd het in het naastgelegen Iceberg Stadion nooit. De Nederlandse shorttrackers gaven weliswaar blijk van een enorme progressie – met de bronzen medaille van Sjinkie Knegt als beloning – maar toch overheerste de teleurstelling over de gemiste kansen van Jorien ter Mors en de aflossingsploeg bij de mannen. Het olympische werk is toch zwaarder dan de shorttrackers hadden verwacht.

Ronduit teleurstellend was het snowboarden. Geen Nederlander overleefde de kwalificaties, zelfs niet Nicolien Sauerbreij, de olympisch kampioen van vier jaar geleden. De conclusie van Hendriks: daar moet hoognodig een stevig programma op worden losgelaten, want zo wordt het niks. Hij had nog wel een goed woord over voor de bobbers, met een speciale vermelding voor Esmé Kamphuis en Judith Visch, die vierde werden.

De extra kosten voor twee weken prijsschaatsen: 481.368 euro aan medaillebonussen door sportkoepel NOC*NSF. De grootverdiener is Wüst met 65.000 euro,, Sven Kramer is een goede tweede met 50.774 euro.