Nederlandse olympiërs gehuldigd in Assen

Schaatsster Ireen Wüst wordt samen met de andere leden van het Olympisch team gehuldigd op een podium in de binnenstad van Assen.
Schaatsster Ireen Wüst wordt samen met de andere leden van het Olympisch team gehuldigd op een podium in de binnenstad van Assen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Nederlandse olympische ploeg is vanavond in Assen onder luid gejuich gehuldigd. Het recordbrekende team vierde het acht keer goud, zeven keer zilver en negen keer brons met een toegestroomde menigte van zo’n vijftienduizend mensen. Van tevoren werden zo’n tienduizend aanwezigen verwacht.

De gisteren afgesloten Olympische Winterspelen in Sotsji waren goed voor een recordoogst aan Nederlandse schaatsmedailles. Dit succes werd gevierd op de Kop van de Vaart in de Drentse hoofdstad. Fans van Team NL voor wie geen plek meer was, werden verwezen naar een ander plein waar ze de huldiging op grote beeldschermen konden volgen.

De 41 Nederlandse deelnemers aan de Spelen in Rusland kwamen net na 18.30 uur het podium op. Onderweg van het vliegveld Eelde waar de sporters rond 17.00 uur met vertraging waren aangekomen, begon het feest al.

Twitter avatar nielskerstholt Niels Kerstholt We zijn op dreef! Lekker biertje in de bus met @sjinkieknegt http://t.co/DroNCZNIIu

De Nederlandse medaillewinnaars gaan morgen op bezoek bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Minister-president Mark Rutte ontvangt ze vervolgens op het ministerie van Algemene Zaken, waarna ze nogmaals worden gehuldigd in de Ridderzaal in Den Haag.

Lees hier: de hoogte- en dieptepunten van de Spelen volgens onze sportredactie.