Nederland staakt steun aan regering Oeganda na tekenen antihomowet

Museveni ondertekent de antihomowet.
Museveni ondertekent de antihomowet. Foto AP / Rebecca Vassie

Nederland staakt een deel van de financiële hulp aan Oeganda. Dat heeft minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking besloten nadat de Oegandese president Yoweri Museveni eerder vandaag omstreden antihomowetgeving ondertekende.

Alleen dat deel van het hulppakket dat Nederland uittrekt voor de justitiesector - zeven miljoen euro volgens de NOS - wordt gestopt. De rest van de 23 miljoen euro aan hulpgeld blijft gehandhaafd.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zegt teleurgesteld te zijn dat Museveni ondanks alle internationale kritiek zijn handtekening heeft gezet.

“Internationale druk heeft hem helaas niet weerhouden. Dit is een slechte dag voor de mensenrechten in Uganda.”

Onder de nieuwe wetgeving riskeren homoseksuelen die in Oeganda voor het eerst veroordeeld worden veertien jaar gevangenisstraf. De maximumstraf is levenslang. Het Oegandese parlement wilde aanvankelijk dat op sommige homoseksuele handelingen de doodstraf zou komen te staan, maar dit werd na internationale kritiek afgezwakt. Homoseksualiteit was al verboden in het Afrikaanse land.

De wet is volgens Nederland om een aantal redenen niet acceptabel. Zo staat deze haaks op de mensenrechtenverdragen die Oeganda heeft getekend. Timmermans wil voorstellen doen om ook internationaal maatregelen te treffen, zoals in Europees verband.