Minder winst PostNL in vierde kwartaal - ‘solide 2013’

Vestiging van PostNL op Sloterdijk. Het postbedrijf maakte minder winst door allerlei besparingen en draaide minder omzet vorig jaar.
Vestiging van PostNL op Sloterdijk. Het postbedrijf maakte minder winst door allerlei besparingen en draaide minder omzet vorig jaar. Foto ANP / Evert Elzinga

De winst van PostNL nam af in het vierde kwartaal van 2013. Het bedrijfsresultaat van de postbezorger is wel toegenomen, met 21 procent en op jaarbasis met negen procent. Er werd 95 miljoen euro bespaard. Dat meldt het bedrijf bij de publicatie van de cijfers over het vierde kwartaal.

De winst in het vierde kwartaal was 19 miljoen euro, tegen 167 miljoen een jaar eerder als gevolg van de besparingen die PostNL doorvoerde sinds februari. Over heel 2013 werd 170 miljoen euro verlies gemaakt, vooral door een krimpende Nederlandse postmarkt. Door de verkoop van TNT Express, eind vorig jaar, kon de nettoschuld worden verminderd met 426 miljoen euro naar 798 miljoen euro.

Verhagen: solide resultaat

PostNL haalde in het vierde kwartaal 1,2 miljard euro omzet, nagenoeg evenveel als in die periode een jaar eerder. Over het hele jaar nam de omzet met een procent af, naar 4,3 miljard euro. Bestuursvoorzitter Herna Verhagen noemt het resultaat in een toelichting 2013 ‘solide’. Het besparingsprogramma van PostNL en de reorganisatie bij Mail leverden meer en eerder besparingen op dan verwacht zei ze:

“In 2013 hebben we belangrijke stappen gezet voor de toekomst van ons bedrijf. Ons onderliggend cash bedrijfsresultaat was 141 miljoen euro, in lijn met onze vooruitzichten. Dit is een solide resultaat in een jaar vol uitdagingen.”

Ook de bezorgingskwaliteit ging omhoog van 95,9 procent tegenover 93,9 procent in 2012. Voor komend jaar blijft de focus van het bedrijf gericht op het aanpassen van de postactiviteiten om de winstgevendheid vast te houden. Het bedrijf heeft de kostenbesparingen voor 2017 met 75 miljoen euro verhoogd en streeft naar een onderliggend cash bedrijfsresultaat van 180 miljoen euro naar 220 miljoen, teneinde de dividenduitkering in contanten in 2016 te kunnen herstellen.