Linzen brengen geluk, zeker in Italië

Volgens Italianen brengen linzen geluk. De traditie schrijft voor dat ze met oud en nieuw worden geserveerd om voorspoed in het nieuwe jaar af te dwingen. Hoe meer linzen je eet, hoe beter. Nu is het jaar alweer bijna twee maanden oud, maar wie kan er niet nog een beetje geluk gebruiken? Vandaag, in de op een na laatste aflevering van een maandagse serie over comfort food: linzen met worstjes.

In Italië worden linzen vaak gecombineerd met worst. Zo maakt mijn vriend Fabio Cappellano een fantastische soep van beige-groene linzen uit Castelluccio en een grote, grove kookworst genaamd cotechino. (Het recept stond ooit in nrc.next en is nog te vinden op internet wanneer je ‘next fabio linzen’ googlet). Voor onderstaand gerecht zou ik liever kleinere worstjes nemen. Ik gebruik er weleens van die Catalaanse braadworstjes van Albert Heijn voor en dat gaat heel goed. Vegetariërs kunnen ook vegaworstjes nemen.

Kook de linzen in 30 – 40 minuten beetgaar in een royale hoeveelheid licht gezouten water. Giet af (vang het kookwater op) en laat uitlekken. Verhit een scheut olijfolie in een zware pan en bak de worstjes rondom bruin, terwijl je af en toe aan de pan schudt. Haal de worstjes uit de pan (ze hoeven nog niet gaar te zijn, alleen gebruind) en houd apart.

Doe opnieuw een scheut olijfolie in de pan en laat de ui 10 minuten zachtjes fruiten. Fruit dan de bleekselderij, knoflook en chilivlokken een paar minuten mee. Schenk de wijn in de pan en laat een paar minuten flink bruisen. Voeg de tomaatblokjes, suiker en de worstjes toe en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag en laat zachtjes een kwartier pruttelen.

Voeg de uitgelekte linzen toe en warm ze nog een minuut of 5 al omscheppend mee. Voeg zoveel van het linzenkookwater toe als nodig is om de boel een beetje smeuïg te maken. Proef en maak op smaak met zout en versgemalen peper.

Geef er aan tafel nog een sliert extra vergine olijfolie overheen.