kort

Top-5 verliezers

Over vier jaar blikken we natuurlijk weer terug naar de Winterspelen in Sotsji. Dan komen alle olympische kampioenen weer voorbij. Maar welk verdriet zullen we ons dan nog herinneren?

Op vijf het verlies van Sven Kramer. Hij zou in Sotsji revanche nemen voor wat er fout ging in Vancouver op zijn afstand, de 10 kilometer. Maar hij werd op waarde geklopt door Jorrit Bergsma, geen goud maar zilver. Zijn felicitatie aan Bergsma direct na zijn race maakt Kramer ook een groot verliezer.

Skiër Bode Miller is eigenlijk niet echt een verliezer, al had hij waarschijnlijk wel iets meer van zijn deelname in Sotsji verwacht. Maar zijn ontroerende tranendal bij een interview na afloop van de super-G, waar hij brons had gewonnen, hoort absoluut in dit rijtje. Een verslaggeefster van de Amerikaanse zender NBC, Christin Cooper, bleef een al zichtbaar geëmotioneerde Miller vragen stellen over zijn recentelijk overleden jongere broer. Totdat de 36-jarige Amerikaan in tranen uitbarstte, wegliep bij de camera en tegen het hek leunend toegaf aan zijn huilbui. Het interview leidde tot commotie. Cooper zou Miller expres aan het huilen hebben gebracht, maar de skiër nam het de volgende dag op Twitter voor de verslaggeefster op.

Rusland mag dan het medailleklassement gewonnen hebben, de belangrijkste prijs ontbreekt: ijshockeygoud. De uitschakeling in de kwartfinales door de Finnen was een grote klap en een regelrechte blamage. De Russische fans waren verbijsterd, volwassen kerels stonden te huilen. De spelers wisten niet hoe snel ze het stadion moesten ontvluchten – gepijnigd door een striemend fluitconcert. Een grote nederlaag voor Poetin, en voor alle Russen. Daarom op drie.

Geen nummer twee maar een gedeeld eerste plaats. Gewoon omdat het kan – hier wel. Allereerst de man die zich een half uitrijdrondje lang olympisch kampioen waande, Jan Smeekens. En die titel op de 500 meter vervolgens naar Michel Mulder zag gaan, wiens gecorrigeerde tijd twaalfduizendste van een seconde sneller was dan die van hem. Naast Smeekens de ‘verliezer’ die slechts drieduizendste van een seconde tekortkwam en goud verloor op de 1.500 meter, Koen Verweij. Iets wat we ons over vier jaar nog zullen herinneren – de winnaar van die race daarentegen...