kort

FOTO EPA

Syrië //

Kopman Al-Qaeda omgebracht in Aleppo

Bij een zelfmoordaanslag in de Noord-Syrische stad Aleppo is gisteren een hoge Al-Qaedastrijder genaamd Abu Khaled al-Suriom omgebracht. Dat heeft een woordvoerder van een rebellencoalitie verklaard. De woordvoerder zei dat de rivaliserende extremistische groepering ISIS (de Islamitische Staat in Irak en de Levant) vermoedelijk achter de aanslag zit. Deze groep maakte zich eerder dit jaar los van Al-Qaeda. Al-Suriom zou de vertegenwoordiger zijn van de Al-Qaedaleider in Syrië, Ayman al-Zawahiri, die hem opdracht had gegeven een einde te maken aan de gevechten tussen rebellen en ISIS. Deze twee groeperingen staan al maanden op gespannen voet.

The Sound of Music //

De laatste Von Trapp (99) overleden

Maria von Trapp, het laatste overgebleven lid van de Oostenrijkse familie waarop de musical The Sound of Music is gebaseerd, is overleden. Von Trapp overleed dinsdag in haar huis in de Amerikaanse staat Vermont. Ze werd 99 jaar. Maria von Trapp heette in de musical en in de film Louisa. Ze was de op een na oudste dochter van de Oostenrijkse marinier Georg Ritter von Trapp. Zijn zeven kinderen en de ontsnapping van de familie uit Oostenrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog vormden voor Von Trapps tweede vrouw – hij was weduwnaar – onderwerp voor een boek. Daarop zijn in 1959 een musical en in 1965 een film gebaseerd. De film kreeg een Oscar voor beste film.

Terugkeer //

Zeker vier gemeenten weigerden Benno L.

Vier of vijf burgemeesters hebben nee gezegd toen hun door het Openbaar Ministerie en de reclassering werd gevraagd pedoseksueel Benno L. onderdak te bieden in hun gemeente. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven (VVD) gisteren in het tv-programma Buitenhof. Volgens Teeven was het „buitengewoon ingewikkeld” om een huis voor de oud-zwemleraar te vinden. Uiteindelijk stemde burgemeester van Leiden Henri Lenferink in. L. wil zelf het liefst naar Duitsland, waar hij vandaan komt, maar dat mag nog niet omdat hij onder voorwaarden vrij is.