Koers PostNL keldert door kleiner wordende postmarkt

De markt is met 12 procent gekrompen, wat meer is dan het bedrijf had verwacht.

De koers van PostNL is vanochtend hard onderuitgegaan, nadat het postbedrijf zijn resultaten over vorig jaar had bekendgemaakt. Het aandeel daalde in de ochtendhandel tot 20 procent. De prijs schommelde rond 4 euro.

De postmarkt is vorig jaar met 11,9 procent gekrompen, wat meer is dan PostNL had ingeschat. Het bedrijf rekende op een terugval van maximaal 11 procent in volume. Voor dit jaar heeft het bedrijf de marge opgerekt en rekent het op 9 tot 12 procent krimp.

PostNL (59.000 werknemers) maakte vorig jaar een verlies van 170 miljoen euro. Het jaar ervoor, in 2012, boekte het bedrijf nog winst. De omzet is ongeveer gelijk gebleven, 1,2 miljard euro.

Ondanks deze voor beleggers teleurstellende cijfers spreekt bestuursvoorzitter Herna Verhagen in een verklaring van een „solide jaar”. Het bedrijf bezuinigde 95 miljoen euro. Daarnaast ging de postzegelprijs omhoog, waardoor PostNL meer verdient per poststuk. Deze maatregelen hebben het gedaalde volume volgens Verhagen opgevangen.

Wel vindt PostNL het nodig het huidige kostenbesparingsprogramma, dat loopt tot 2017, uit te breiden. Het bedrijf wil nog 75 miljoen euro extra besparen. Volgens het bedrijf zal dat geen effect hebben op het personeelsbestand. Vorig jaar kondigde PostNL al een reorganisatie aan, waarbij tussen de 2.700 and 3.500 banen verloren gaan.

PostNL werd in 2011 afgesplitst van pakketjesbezorger TNT Expess onder druk van de activistische aandeelhouder Jana. Daarmee werd PostNL een nationale postbezorger en TNT Express een internationale koeriersdienst.

Na de afsplitsing hield PostNL een aandelenbelang van 30 procent in TNT Express. Dat werd fors minder waard toen de overname van TNT Express door de Amerikaanse branchegenoot UPS mislukte. De Europese commissie blokkeerde de overname, omdat er anders nog maar drie grote koeriersdiensten zouden overblijven: UPS, FedEx en DHL. De koers van TNT Express daalde na het afketsen van de deal met 40 procent.

Dat was ook een probleem voor PostNL. Afgelopen voorjaar moest het postbedrijf daardoor een afschrijving van 440 miljoen euro bekendmaken als gevolg van de in waarde gedaalde aandelen. Ondanks de waardevermindering verkocht PostNL vorig jaar de helft van zijn belang in TNT Express voor een bedrag van 500 miljoen euro. Met dat geld bracht het bedrijf zijn schuld terug. Die bedraagt nu nog bijna 800 miljoen euro.

PostNL ziet een toekomst voor zichzelf in de pakketbezorging en schuift daarmee op in de richting van voormalig zusterbedrijf TNT Express. De omzet uit pakketten nam vorig jaar wel toe, met bijna 10 procent. PostNL verwacht dat de groei in de pakketbezorging de komende jaren zal doorzetten – precies de andere richting dan die waarin de gewone post zich beweegt.