Scan toont blafcentrum

Foto Borbala Ferenczy

Een stukje van de hersenschors van honden is extra gevoelig voor hondengeluid, zoals blaffen of hijgen. Het gebied, aan de zijkanten van de kop, lijkt op een hersengebied dat van mensen en apen bekend is, vinden Hongaarse onderzoekers. Ze publiceerden vrijdag in Current Biology. Bij mensen reageert de hersenschors bij de slapen sterk op menselijke geluiden. Andere klanken activeren het gebied niet zo sterk. Dat is bij honden ook zo, al was het patroon minder duidelijk dan bij mensen. Voor het onderzoek gingen elf honden wakker de hersenscanner in. Dat maakt de studie uniek: nooit eerder werd de hersenactiviteit van mensen in de fMRI-scanner vergeleken met die van een ander dier dan een aap. In 19 trainingen leerden de honden om 6 minuten heel stil te liggen. (NRC)