Feyenoord is boos, niet zonder reden

Aanvoerder Pellè koelde na afloop van het duel tegen FC Twente zijn woede op alles wat in de weg stond

Feyenoorder Graziano Pellè verlaat het veld nadat FC Twente in extremis nog de omstreden gelijkmaker heeft gemaakt.
Feyenoorder Graziano Pellè verlaat het veld nadat FC Twente in extremis nog de omstreden gelijkmaker heeft gemaakt. Foto ANP

Buiten voerde de politie te paard charges uit op groepjes weerspannige Twente-supporters, binnen schopte Feyenoord-spits Graziano Pellè enkele attributen in de spelerstunnel omver. In het doorgaans toch vrij gemoedelijke Enschede wisten ze even niet wat hun overkwam. De schade: een vernielde ruit, een fiets en enkele auto’s (de supporters) en een dug-out, een bord met sponsoruitingen en wat televisieapparatuur (Pellè).

Een deel van de emoties werd veroorzaakt door de beslissing van scheidsrechter Serdar Gözübüyük om de late gelijkmaker van verdediger Cuco Martina van FC Twente (2-2) toe te kennen, hoewel Luc Castaignos hinderlijk buitenspel had gestaan. Feyenoord had met 2-0 voorgestaan, maar verloor weer twee punten. Trainer Ronald Koeman was „woest” en voelde zich „bestolen”. Het gedrag van zijn aanvoerder Pellè vond hij „niet goed te praten”, maar hij begreep wel het „stuk frustratie” waardoor de Italiaan zich had laten leiden.

Al in de derde minuut had Gözübüyük de wedstrijd een fundamenteel ander karakter moeten geven. Twente klungelde bij het uitverdedigen en Feyenoord-middenvelder Lex Immers liep door op de Twentse keeper Nick Marsman. Die haalde Immers neer, in het strafschopgebied. Rood en een penalty, zou je zeggen, maar de scheidsrechter zag er geen overtreding in.

Ook vorige week, uit bij NAC, was Feyenoord al een zekere penalty onthouden. De woede bij de trainer en de aanvoerder was dus verklaarbaar. Maar wat schiet Feyenoord ermee op? De achterstand op koploper Ajax is opgelopen tot negen punten. Zelfs als Feyenoord de directe confrontatie met de aartsrivaal volgende week weet te winnen, ligt Ajax op koers voor het kampioenschap. Niet gisteren tegen FC Twente, maar al eerder heeft Feyenoord het laten liggen: het thuisverlies tegen Heracles en de uitnederlagen bij RKC en ADO Den Haag. Dat mag de ploeg zichzelf aanrekenen. Koeman erkende dat zijn ploeg in eigen stadion ook weleens wordt bevoordeeld door de scheidsrechter.

Gisteren speelde Feyenoord juist uitermate degelijk. Bij FC Twente lopen oogstrelende technici rond als de Serviër Dusan Tadic en de Chileen Felipe Gutiérrez, maar hun talrijke pogingen tot een aanvalsopzet werden steevast onschadelijk gemaakt door onverzettelijke Feyenoorders als Jordy Clasie en, vooral, Terence Kongolo. De twintigjarige verdediger stond linksback bij afwezigheid van Bruno Martins Indi. Niet alleen speelde hij Tadic volkomen uit de wedstrijd, ook droeg hij bij aan de aanval waaruit Jean-Paul Boëtius de 0-2 maakte. Pellè had eerder, op aangeven van diezelfde Boëtius, de 0-1 al binnengeschoten.

Niet voor niets nam bondscoach Louis van Gaal de negentienjarige Boëtius op in de voorselectie van Oranje. Na een blessure in het begin van het seizoen dartelt de linksbuiten weer als vanouds over het veld. In twintig eredivisiewedstrijden scoorde hij acht keer en gaf hij acht assists.

Boëtius is een logische optie voor Van Gaal om eens te bekijken. Achter de beoogde basisspelers Arjen Robben en Jeremain Lens waren normaal gesproken vleugelspelers als Ola John en Eljero Elia in beeld voor het Nederlands elftal, maar zij verpieteren beiden in Noord-Duitsland. De laatste duels van Oranje zat PSV’er Memphis Depay bij de selectie. Het voordeel van Boëtius boven Depay is dat hij een meer klassieke linksbuiten is, die – anders dan Depay – zijn directe tegenstander zowel buitenom als binnendoor kan passeren.

Maar ook bij FC Twente loopt een gegadigde rond, een 22-jarige speler die precies een jaar geleden nog scoorde voor Go Ahead Eagles in het eerstedivisieduel tegen Helmond Sport. Dit seizoen werd Quincy Promes teruggehaald door FC Twente. Hij veroverde een basisplaats, scoorde al tien keer en gaf zeven assists. Ook hij werd deze week opgenomen in de voorselectie van Van Gaal.

Bij de felicitaties na afloop van de wedstrijd vroeg Promes even waarvoor deze bedoeld waren, „want ik ben deze week ook vader geworden”. Dat hij in de voorselectie zit, hoorde hij van hoofd perszaken Richard Peters toen hij op het trainingsveld stond. „Daar werd ik best een beetje emotioneel van. Ja, ik heb wel een traantje weggepinkt.” Zelf heeft hij altijd vertrouwen gehouden in zijn kwaliteiten, ook toen hij vorig jaar nog actief was op het tweede niveau. „Ik heb altijd ambities gehad. En ik ben ook wel beter geworden sinds vorig jaar.”

Het voordeel van Promes is dat hij, in tegenstelling tot de linksbuitens Boëtius en Depay, op beide vleugels én achter de spits kan spelen. Tegen Feyenoord begon hij weinig gelukkig op links, maar werd hij erg gevaarlijk toen hij ging zwerven over het veld. Vanaf rechts gaf hij de assist op spits Luc Castaignos, die de 1-2 maakte, en vanuit het centrum gaf hij een intelligent steekpassje op de Noorse invaller Torgeir Børven, die net naast schoot.

Een kleine twee uur na de wedstrijd was de rust in Enschede weergekeerd. Een glaszetter was de door fans vernielde ruit naast de hoofdingang van het stadion aan het herstellen. De fan die door een politiepaard werd overlopen, lijkt er geen schade aan te hebben overgehouden. Scheidsrechter Gözübüyük had intussen erkend dat hij Feyenoord in de derde minuut een penalty had moeten geven en keeper Marsman de rode kaart. De gelijkmaker was daarentegen wel geldig, aldus de arbiter: de regels voor ‘hinderlijk buitenspel’ zouden aan het begin van het seizoen zijn verscherpt in het voordeel van de aanvallende partij.

En Pellè? Die bagatelliseerde zijn vernielingen door te stellen dat hij „slechts muren” had geraakt, „geen mensen”. Aan gastheer FC Twente bood hij zijn excuses aan. Met die woorden hoopt hij ongetwijfeld een schorsing voor de wedstrijd van volgende week tegen Ajax te voorkomen. Maar hij heeft de jurisprudentie niet aan zijn zijde: vorig seizoen kreeg de toenmalige PSV’er Erik Pieters een extra zware straf omdat hij na een rode kaart ook nog een ruit in de catacomben had ingeslagen.

Feyenoord-trainer Ronald Koeman heeft een „gesprek” met zijn aanvoerder aangekondigd, maar de club doet geen mededelingen over een eventuele sanctie voor Pellè. Mocht de aanklager van de KNVB hem straffen, dan moet Ajax volgende week worden bestreden zonder de lange Italiaan in de spits. Maar om het kampioenschap gaat die Klassieker toch al niet meer.