Ex-neuroloog Ernst Jansen in beroep tegen celstraf

Advocaat Frank van Gaal staat de pers te woord na de uitspraak in de zaak van Steur.
Advocaat Frank van Gaal staat de pers te woord na de uitspraak in de zaak van Steur. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Twentse ex-neuroloog Ernst Jansen gaat in beroep tegen zijn veroordeling tot drie jaar cel. Dat melden persbureau ANP en nu.nl vandaag op gezag van Jansens advocaat Frank van Gaal.

De oud-arts werd eerder deze maand schuldig bevonden aan het veroorzaken van de zelfmoord van een patiënte en aan het toebrengen van zwaar lichamelijk en psychisch letsel. Het OM had zes jaar cel geëist. Jansens advocaat eiste vrijspraak.

Voor zover bekend is Jansen de eerste medisch specialist die celstraf krijgt vanwege een medische misser. De advocaat van Jansen zei na afloop dan ook dat de uitspraak hard aankwam, twitterde NRC-redacteur Annette Toonen na de uitspraak.

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Uitspraak is flinke dreun, zegt advocaat van #JansenSteur. Hoger beroep ‘is aannemelijk, vanwege opvatting rechter over zelfmoord patiënt.

Toonen sprak na afloop van de zitting even met de advocaat:

“Vooral de veroordeling met betrekking tot de zelfmoord van de patiënte vinden Jansen en zijn advocaat onwenselijk. Zelfmoord is toch een handeling en beslissing van de patiënt zelf, zo vinden ze. Hoger beroep is dan ook waarschijnlijk.”

Jansen stond terecht voor het verkeerd stellen van diagnoses als alzheimer en MS en de gevolgen daarvan bij patiënten van het Medisch Spectrum Twente (MST). Volgens het OM handelde de 68-jarige Jansen, voorheen Jansen Steur, met opzet en gebruikte hij patiënten als proefkonijn.

Rechtbank: verband doodsangst en handelen Jansen

De rechtbank achtte opzet bewezen in zeven gevallen: Jansen gaf patiënten opzettelijk verkeerde informatie, schond zijn zorgplicht en bracht hun daarmee zwaar lichamelijk letsel toe. Onderzoeken die het tegendeel bewezen van zijn diagnoses negeerde hij. Zo bleek een patiënt geen MS te hebben, maar een hernia.

In het geval van de patiënte die zelfmoord pleegde na een verkeerde diagnose, vond de rechtbank dat Jansen de diagnose van alzheimer en MS niet had kunnen stellen. Het was onzorgvuldig om zelf de vrouw te behandelen en geen second opinion te vragen. Voor de rechtbank stond vast dat er een verband was tussen de doodsangsten van de vrouw en het handelen van Jansen.