Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Europees Parlement stelt stemming netneutraliteit uit

Er zou vanavond over een voorstel van Neelie Kroes voor goedkoper mobiel internetten vanuit het buitenland worden gestemd.
Er zou vanavond over een voorstel van Neelie Kroes voor goedkoper mobiel internetten vanuit het buitenland worden gestemd. Foto ANP / Stephanie Lecocq

Het Europees Parlement neemt voorlopig geen besluit over netneutraliteit en de kosten van mobiel bellen in het buitenland. De EP-commissie voor industrie zou vanavond stemmen over een voorstel van eurocommissaris Neelie Kroes, maar dat ging niet door, omdat een Duitse vertaling van het voorstel ontbrak.

Twitter avatar MarietjeSchaake Marietje Schaake Not happy to see deletion of roaming costs delayed as well #telcovote

Met spanning uitgekeken naar stemming

Het pakket maatregelen dat op tafel lag verlaagde de kosten van mobiel bellen in het buitenland via het vaak peperdure zogeheten roaming. Maar de telecomindustrie kreeg daar volgens internetactivisten en consumentenorganisaties heel wat voor terug. De zogenoemde netneutraliteit, het beginsel dat internetproviders diensten niet mogen bevoordelen of benadelen door deze bijvoorbeeld meer of minder bandbreedte te gunnen, was volgens hen in gevaar. Vooral Nederlandse Europarlementariërs verzetten zich fel tegen zo’n maatregel, omdat die de in Nederland bij wet vastgelegde netneutraliteit zou doorkruisen.

Als de commissie vanavond over de voorstellen had gestemd, had het pakket eind maart aan het voltallige Europees Parlement kunnen worden voorgelegd. Door het oponthoud van naar verluidt enkele weken lukt het volgens verscheidene EP-leden niet meer om een besluit te nemen voor de Europese verkiezingen van mei.

Nederlandse Europarlementariërs reageerden woedend op de gang van zaken in de commissie. Judith Merkies van de PvdA:

Twitter avatar JudithMerkies Judith Merkies Chaos tijdens stemming industriecie. nu compleet. Gescherm met procedures om politieke redenen, belabberd signaal #telecom #plasticzakjes

(Novum)