Egyptische regering treedt af - weg vrij voor legerchef Sisi

Een graffitimuurschildering van een jongen die is omgekomen bij de volksopstand in 2011 in het straatbeeld van Kairo.
Een graffitimuurschildering van een jongen die is omgekomen bij de volksopstand in 2011 in het straatbeeld van Kairo. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

De Egyptische interim-premier Hazem Beblawi heeft het ontslag van zijn kabinet ingediend. Dat melden verschillende persbureaus.

In een televisietoespraak gaf Beblawi geen duidelijke reden voor het ontslag. De regering zou de beslissing hebben genomen na een zitting van 15 minuten, meldt de Egyptische staatskrant Al-Ahram. Volgens de krant is de verwachting dat interim-president Adly Mansour het ontslag van de regering aanvaardt en Ibrahim Mahleb, minister van Huisvesting onder Beblawi, de opdracht krijgt een nieuw kabinet te vormen.

Het ontslag maakt de weg vrij voor legerchef en couppleger Abdel Fattah Sisi om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen. Sisi was minister van Defensie in dit kabinet, net zoals eerder onder Morsi. Al maanden wordt heftig gespeculeerd dat hij zich kandidaat zal stellen. Tot op heden heeft hij zich nog niet uitgesproken.

Het kabinet van premier Beblawi, een liberale econoom, telde 33 ministers, merendeels liberalen en technocraten, van wie drie vrouwen en drie kopten. Verscheidene niet-fundamentalistische ministers waren aangebleven, onder wie minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Ibrahim.