Demonstranten blijven op plein in Kiev - ‘Janoekovitsj gezien op Krim’

Demonstranten op Maidan, het centrale plein in Kiev.
Demonstranten op Maidan, het centrale plein in Kiev. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

Op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev bevinden zich nog altijd demonstranten, die weigeren het plein te verlaten. De demonstranten willen pas vertrekken als er een nieuwe president is, vertellen ze aan persbureau Reuters. De afgezette president Janoekovitsj, die weigert zijn congé te accepteren, zou gesignaleerd zijn op de Krim.

Korrespondent.net meldt dat Janoekovitsj begeleid door leden van de oproerpolitie Berkut in Sevastopol zou zijn gesignaleerd. Maar deze berichten zijn dus vooralsnog onbevestigd. De afgezette president ontvluchtte Kiev dit weekend en vertrok naar Charkov voor een bijeenkomst met volksvertegenwoordigers uit het oosten en zuiden van het land. Gisteren meldde de burgemeester van die stad dat Janoekovitsj inmiddels daar ook weer vertrokken was.

Livestream van het Onafhankelijkheidsplein in Kiev:

Video streaming by Ustream

Morgen moet er interim-regering zijn

De afgevaardigden in het Oekraïense parlement moeten uiterlijk morgen een nieuwe regering van nationale eenheid hebben gevormd, zei parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov, die gisteren tijdelijk gekozen is als interim-president. De zaterdag vrijgelaten oud-premier Timosjenko liet gisteren al weten dat ze geen premier wil worden van de nieuwe Oekraïense regering nadat haar naam genoemd zou zijn als een van de kandidaten voor deze post in het parlement.

Ashton vandaag in Oekraïne voor overleg

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton komt vandaag aan in Oekraïne voor overleg over de politieke en economische situatie. Ze wil Europese hulp aanbieden nu Oekraïne een nieuwe regering gaat vormen. Een hervorming van de grondwet, de formatie van een nieuwe regering en het bevorderen van democratie moeten deel uitmaken van die oplossing, aldus Ashton.

De EU gaat waarschijnlijk financiële hulp bieden aan Oekraïne en mogelijk het associatieverdrag opnieuw ter sprake brengen, dat Janoekovitsj eerder afwees. Die afwijzing vormde mede de lont in het kruitvat voor de demonstraties. Oekraïne heeft hard economische hulp nodig, het land staat er financieel gezien zeer slecht voor. Rusland had na die afwijzing van Janoekovitsj het land 15 miljard dollar aan financiële steun gegeven. Maar het land heeft al gezegd dat de volgende tranche pas wordt overgemaakt als er een nieuwe regering is.