Celstraffen voor betogers vanwege demonstraties tegen Poetin in 2012

Betogers wachten op het oordeel in de Russische rechtbank.
Betogers wachten op het oordeel in de Russische rechtbank. Foto Reuters / Maxim Shemetov

Een rechtbank in Moskou heeft zeven betogers veroordeeld tot gevangenisstraffen uiteenlopend van 2,5 tot 4 jaar, schrijft persbureau Reuters. De verdachten, allen links-radicalen, werden schuldig bevonden aan de ongeregeldheden en aanvallen op de politie tijdens de betoging tegen president Vladimir Poetin 2012.

In totaal staan er acht betogers terecht, vorige week werden ze al schuldig bevonden. Voorafgaand aan de zitting hadden zich honderden mensen bij de rechtbank verzameld. De politie pakte 65 mensen op, die volgens agenten de weg blokkeerden of probeerden door een politiekordon te breken.

Russische agenten arresteren betogers voor de rechtbank in Moskou. Foto AP / Denis Tyrin

Onder de arrestanten zijn ook twee leden van de punkband Pussy Riot, meldt Volkskrant-journalist Olaf Koens:

Twitter avatar obk Olaf Koens PUSSY RIOT ARRESTED IN MOSCOW http://t.co/2qZJRv2Oo2

Het proces tegen de acht, van wie sommigen al bijna twee jaar vastzitten, wordt gezien als een poging van het Kremlin critici de mond te snoeren. Het protest tegen Poetin op 6 mei 2012, aan de vooravond van zijn inauguratie als president, liep uit op geweld toen de politie de toegang tot het Bolotnaja-plein afsloot. Daar wilden demonstranten bijeenkomen.