Briljante baslijnen

Luisteren // Dance Moodymann Moodymann Kdj, €22,99 4

Uit de binnensteden van Amerika komt interessante dancemuziek. Zoals de populaire juke: opzwepende ritmes, afkomstig uit housebakermat Chicago. En ook deze prachtplaat van Kenny Dixon Jr, alias Moodymann, een veteraan uit Detroit. Acts als Daft Punk en Disclosure grepen vorig jaar terug op groovemuziek uit het verleden. Ook Moodymann kijkt op zijn nieuwe album naar het verleden; de illustratie op zijn albumhoes – Moodymann als cartoonfiguur met afro, bierbuik en omringd door dames – is een verwijzing naar de hoogtijdagen van de P-Funk (‘pure funk’). De muziek van Moodymann is bij vlagen net zo duister als de sfeer in Detroit, waar moord en drugshandel welig tieren, zo benadrukken op dit album korte interludes en nieuwsfragmenten. Moodymann put uit vele bronnen. Hij speelt subliem met stiltes, botsende geluiden en haperende percussie. Met briljant gekozen baslijnen en sublieme samples creëert hij hypnotiserende sfeerproducties waarop hij geïmproviseerd aandoende, simpele teksten fluisterzingt. Hij is geen geweldige vocalist en de gekreunde teksten hebben vaak weinig om het lijf, maar dat rauwe en ongepolijste sluit aan op de onderbuiksfeer die Moodymann oproept met zijn gelaagde, soulvolle houseproducties: een wereld waarin verleiding, verpaupering en verlatenheid naadloos in elkaars verlengde liggen.

Moodymann treedt zaterdag 1 maart op in Taets Art Gallery Zaandam tijdens Dekmantel Anniversary