Storing bij WhatsApp leidt tot grote groei Telegram

Na de grote storing bij berichtendienst WhatsApp zaterdag, heeft concurrent Telegram dit weekeinde zo’n vijf miljoen gebruikers erbij gekregen. Dat meldt het Russische bedrijf op Twitter. In bijna vijftig landen staat de app op nummer één in de toptien van gratis apps.

Afgezien van de storing zou de stijging verband houden met de overname van WhatsApp door Facebook. Het sociale netwerk meldde woensdag WhatsApp over te nemen voor 13,8 miljard euro. Gebruikers vrezen dat hun privacy na de overname minder gewaarborgd zal zijn en stappen massaal over op alternatieven.

De grote toename bij Telegram maakte dat die chatservice ook zelf met een storing kampte. Zaterdag meldde Telegram dat het honderd nieuwe gebruikers per seconde kreeg. Hoeveel gebruikers het netwerk in totaal heeft, is onbekend. Naar schatting zijn dit er 6 tot 10 miljoen. WhatsApp heeft er 450 miljoen.

Telegram lijkt veel op WhatsApp, maar vraagt geen geld aan gebruikers. Wel zou de beveiliging onvoldoende zijn. De makers spreken dit tegen. Telegram maakt gebruik van eigen encryptie en de makers loven 200.000 dollar uit aan degene die deze weet te kraken.

Telegram werd augustus vorig jaar opgericht door de gebroeders Durov. Eerder bouwden zij het Russische VK, het op één na grootste sociale netwerk van Europa. Na Facebook.