Zoeken naar het goud in een hooiberg

Elke dag schrijft sportredacteur Sam de Voogt over iets opvallends op de Spelen. Vandaag: de beslissing van de TVM-schaatsploeg medailles in een rugzak te doen. En dan maar zoeken welke nou ook alweer bij wie hoorde.

Nederlandse medaillewinnaars op de foto.
Nederlandse medaillewinnaars op de foto. Foto ANP/ Robin Utrecht

Zouden olympische medailles ook een nadeel kunnen hebben? De Nederlandse winnaars liepen na de recordoogst van de afgelopen weken tegen een probleem aan toen ze samen op de foto gingen voor het Holland Heineken House.

Dat de medailles zwaar waren hadden verschillende kampioenen ons al verteld. Maar ze zijn blijkbaar zo zwaar dat de meervoudig medailledelvers van de TVM-ploeg besloten ze niet om de nek te hangen, maar gezamenlijk in een rugzak mee te nemen. En dus gingen de tien medailles van Sven Kramer, Ireen Wüst en Koen Verweij op een hoop en op de rug van Kramer mee naar de fotolocatie.

Dat bleek een onhandige beslissing te zijn. Want vind jouw gouden medaille maar eens terug tussen al dat eremetaal van je ploeggenoten. De medailles zijn identiek, op een kleine inscriptie aan de zijkant na. En dus werd het knijpen met de ogen, knopen ontwarren en uiteindelijk verdelen wat er overbleef.

De NOS legde vast hoe uiteindelijk de juiste plakken bij hun rechtmatige eigenaren terecht kwamen.