VS willen uitlevering Mexicaanse drugsbaron Joaquin Guzman

De Mexicaanse kranten kopten gisteren allen over de vangst van 'El Chapo' Guzman, een van de meest gezochte drugsbazen van Mexico.
De Mexicaanse kranten kopten gisteren allen over de vangst van 'El Chapo' Guzman, een van de meest gezochte drugsbazen van Mexico. Foto AFP/Alfredo Estrella

De Verenigde Staten willen dat Mexico drugsbaron Joaquin Guzman, Mexico’s meest gezochte drugsmisdadiger, uitlevert. Dat heeft de Amerikaanse justitie vandaag gezegd volgens persbureau AP.

Het hoofd van het enorme Sinaloa-drugskartel werd gisteren opgepakt in het Mexicaanse kuststadje Mazatlan. Dertien jaar lang was hij voortvluchtig. In 2001 wist Guzman uit een Mexicaanse gevangenis te ontsnappen in een wagentje met wasgoed.

‘El Chapo’ Guzman wordt in Amerika gezocht voor drugshandel en staat op de lijst met meest gezochte personen van de drugsbestrijdingsdienst DEA. Zijn drugsimperium strekt zich uit van Noord-Amerika tot Europa en Australië. De politie houdt Nunez daarnaast verantwoordelijk voor het vele geweld in Juarez waar honderden mensen op klaarlichte dag ontvoerd zijn.

Volgens een Amerikaanse openbaar aanklager wordt er binnenkort een officieel uitleveringsverzoek ingediend. De Mexicaanse autoriteiten lijken vooralsnog niet voornemens het Amerikaanse verzoek in te willigen.