Talibaan doden 19 Afghaanse militairen in oosten Afghanistan

Afghaanse soldaten gisteren tijdens een patrouille in de provincie Ghazni.
Afghaanse soldaten gisteren tijdens een patrouille in de provincie Ghazni. Foto AFP / Rahmatullah Alizada

Bij een aanval op een legerpost in het oosten van Afghanistan zijn vanochtend negentien Afghaanse militairen gedood. Dat meldt persbureau Reuters. De Talibaan hebben de verantwoordelijkheid voor de dodelijke aanval opgeëist.

De aanval vond vanochtend vroeg lokale tijd plaats in de oost-Afghaanse provincie Kunar. Negentien soldaten van het Afghaanse leger werden gedood en twee anderen raakten gewond. Daarnaast werden volgens de provinciale gouverneur nog eens zeven militairen door de Talibaan gegijzeld. Het Afghaanse leger is volgens de gouverneur een operatie begonnen om de soldaten te bevrijden.


View Larger Map

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft naar aanleiding van de aanval van de Talibaan zijn geplande reis naar Sri Lanka uitgesteld. Karzai zegt in een verklaring “bedroefd” te zijn door dit “tragische incident”. De aanval komt middenin de campagne voor de presidentsverkiezingen die op 5 april worden gehouden. Karzai, sinds 2001 de president van Afghanistan, kan niet opnieuw herkozen worden.

Talibaan staken onderhandelingen met VS

De Talibaan maakten vanochtend ook bekend de onderhandelingen met de VS over de gegijzelde Amerikaanse soldaat Bowe Bergdahl te hebben opgeschort. In een verklaring die naar persbureau AP werd gemaild zeggen de Talibaan de gesprekken met Amerika te staken vanwege de “huidige complexe politieke situatie in het land”.

De 27-jarige Bergdahl werd in 2009 door de Talibaan gekidnapt en wordt sindsdien vermoedelijk in het grensgebied met Pakistan vastgehouden. Bergdahl werd voor het laatst gezien in een video die de Talibaan in december vrijgaven. De vrijlating van Bergdahl zou onderdeel moeten zijn van een gevangenenruil, waarbij de VS vijf gevangenen van de Talibaan op Guantánamo Bay zouden laten gaan.