Spoorboekje Sotsji dag 16: nog twee keer de Nederlandse bob, dan de ijshockeyfinale

De viermansbob van Edwin van Calker in training.
De viermansbob van Edwin van Calker in training. Foto ANP/ Robin Utrecht

Op nrc.nl blikken we elke dag van de Winterspelen vooruit op de belangrijkste evenementen van de dag. Vandaag voor de allerlaatste keer, want hierna zijn ze voorbij. Niet voordat de Nederlanders nog twee keer in de viermansbob afdalen en het toetje, de ijshockeyfinale bij de mannen, afgelopen is.

24 medailles. 24! Minimaal 9 wilden ze er bij het NOC*NSF voorafgaand aan de Spelen, “Vancouver plus een”. Het werden er echter veel meer, want Nederland was schaatsend de afgelopen twee weken bijna niet te verslaan.

De medaillespiegel na gisteren

De medaillespiegel na gisteren. Infographic via ANP

Komt er vandaag misschien nog één bij? Nee, dat lijkt bijna uitgesloten. Voorafgaand aan de Spelen hadden de Nederlanders in de viermansbob daar misschien toch stiekem van gedroomd. De bob van Edwin van Calker werd in 2012 nog knap vierde op het WK in Lake Placid in de Verenigde Staten. Maar na de twee runs van gisteren staat de Nederlandse bob slechts twaalfde.

Dus zullen de Nederlanders vooral proberen nog enkele plaatsen te klimmen (vanaf 10.30 uur). Maar het gat met de top tien is al best flink: 0,34 seconden. Om even aan te geven: het verschil tussen de nummers 9 (Duitsland 2) en 1 (Rusland 1) is maar 0,39 seconden. Maar goed, met twee goede runs kun je een goed eind komen. Edwin van Calker en zijn medebobbers zouden graag net zo’n goede prestatie willen neerzetten als de vrouwen in de tweemansbob. Esmé Kamphuis en Judith Vis werden daarin heel knap vierde.

Het olympische slotstuk (nee, niet die twee uur zwaaien)

De Amerikaanse snowboarder Sage Kotsenburg kreeg het eerste goud van deze Spelen op het freestyleonderdeel slopestyle. Vandaag, twee weken en een dag later, krijgen ofwel de Canadese ofwel de Zweedse ijshockeymannen het allerlaatste goud. Het sportieve slotstuk in Sotsji (vanaf 13.00 uur) wordt hopelijk weer net zo’n enorm spektakel als dat van vier jaar geleden in Vancouver. Toen zorgden Canada en de VS voor misschien wel het hoogtepunt van de Spelen. Canada won een sensationele finale, na verlenging, met 3-2.

Nu dus geen VS, daarmee rekende Canada deze keer al in de halve finale af (1-0). Zweden mag Canada van titelprolongatie af proberen te houden. De olympisch kampioen van Turijn in 2006 tegen die van Vancouver in 2010. Wederom een prima affiche om de Spelen mee af te sluiten.

Beelden uit de halve finale bij het ijshockey tussen Canada en de Verenigde Staten. Links Canadees Matt Duchene, rechts Amerikaan Ryan Suter.

Beelden uit de halve finale bij het ijshockey tussen Canada en de Verenigde Staten. Links Canadees Matt Duchene, rechts Amerikaan Ryan Suter. Foto EPA/ Larry W. Smith

De opening van de dag en het formele slot

De dag begint nog met het laatste langlaufonderdeel: de 50 kilometer vrije stijl voor de mannen (vanaf 08.00 uur). Hij eindigt sportief gezien dus met de ijshockeyfinale rond 15.00 uur, maar formeel natuurlijk pas met de slotceremonie (vanaf 17.00 uur). Dan komen de ploegen nog één keer het stadion in om twee uur lang te zwaaien en te kijken naar nog wat optredens en een hoop vuurwerk.

Bij de Nederlanders - en dat is wel heel leuk- draagt schaatser Bob de Jong de vlag. De 37-jarige De Jong, die op deze Spelen (zijn vijfde), weer een medaille won. Hij wilde hem eigenlijk bij de openingsceremonie al dragen, maar moest de eer toen aan Jorien ter Mors laten. Hij is er in ieder geval erg vereerd mee:

Twitter avatar DeJongBob Bob de Jong Wat een eer om voor dit #teamNL de vlag te mogen dragen, 24 medailles. Met 41 sporters! http://t.co/pz5AG3Jees