Rusland roept ambassadeur terug uit Oekraïne voor overleg

Een meisje neemt deel aan een demonstratie tegen de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, vandaag in hoofdstad Kiev.
Een meisje neemt deel aan een demonstratie tegen de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, vandaag in hoofdstad Kiev. Foto AFP/Nicholas Kamm

Rusland heeft de ambassadeur teruggeroepen uit Oekraïne om in Moskou met de overheid te overleggen, zo maakte het Russische miniserie van Buitenlandse Zaken vanavond bekend, schrijft persbureau Reuters.

De verklaring van het ministerie luidt als volgt:

“Als gevolg van de verslechterende situatie in Oekraïne en de noodzaak voor een omvangrijke analyse van deze situatie, is het besluit genomen om de Russische ambassadeur in Oekraïne voor overleg in Moskou.”

Het besluit werd een dag na de afzetting van de Oekraïense president Viktor Janokovitsj genomen. Oleksandr Turchinov heeft tijdelijk de bevoegdheden van de president gekregen. De afgevaardigden in het Oekraïense parlement moeten uiterlijk dinsdag een nieuwe regering van nationale eenheid hebben gevormd.

http://www.youtube.com/watch?v=zYakZMmONeo

Oekraïne wil met Rusland in overleg

Turchinov heeft vanavond in een verklaring laten weten dat Oekraïne bereid is om in gesprek te gaan met Rusland, maar benadrukte daarbij dat de integratie van Kiev binnen Europa de prioriteit heeft.

Drie maanden van onrust en protesten tegen de regering van president Janoekovitsj liepen afgelopen week uit in een bloedbad. Tientallen mensen werden gedood door geweervuur van sluipschutters en politie. Daarop stelde de EU sancties in voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld.

Eergisteren werd een overeenkomst gesloten tussen oppositie en regering: vervroegde verkiezingen dit jaar en minder macht voor de president. Maar de demonstranten bleven ontevreden en bleven het aftreden van Janoekovitsj eisen.