Rebellen: hoge Al-Qaedastrijder omgebracht in Aleppo

Rebellen lopen langs het voormalige 'hoofdkwartier' van de Islamitische Staat in Irak en de Levant.
Rebellen lopen langs het voormalige 'hoofdkwartier' van de Islamitische Staat in Irak en de Levant. Reuters / Abdalrhman Ismail

Bij een zelfmoordaanslag in de Noord-Syrische stad Aleppo is vandaag een hoge Al-Qaedastrijder genaamd Abu Khaled al-Suri omgebracht. Dat heeft een woordvoerder van de rebellencoalitie tegenover persbureau AP verklaard.

De woordvoerder zei dat de rivaliserende extremistische groepering ISIS (de Islamitische Staat in Irak en de Levant) vermoedelijk achter de aanslag zit. Deze groep maakte zich eerder dit jaar los van Al-Qaeda.

Al-Suri zou de vertegenwoordiger zijn van de Al-Qaedaleider in Syrië, Ayman al-Zawahiri, die hem opdracht had gegeven een einde te maken aan de gevechten tussen rebellen en ISIS. Deze twee groeperingen staan al maanden op gespannen voet. Toen duidelijk werd dat de strijders van ISIS een geliefde arts hadden gemarteld en vermoord, braken begin januari al gevechten tussen beide kampen uit.