Toertsjinov interim-president Oekraïne, dinsdag deadline nieuwe regering

Turchinov gisteren tijdens een sessie van het Oekraïense parlement.
Turchinov gisteren tijdens een sessie van het Oekraïense parlement. Foto Reuters / Alex Kuzmin

De afgevaardigden in het Oekraïense parlement moeten uiterlijk dinsdag een nieuwe regering van nationale eenheid hebben gevormd. Dat heeft parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov vanochtend gezegd in het parlement, dat Toertsjinov tijdelijk de bevoegdheden van de president heeft gegeven.

Toertsjinov noemde het vormen van een regering van nationale eenheid “een taak die prioriteit heeft”. Hij zei dat de onderhandelingen daarover onmiddellijk moeten beginnen. Afgelopen vrijdag sloten de regering en oppositie een akkoord waarin werd afgesproken dat de vorming van een regering van nationale eenheid noodzakelijk was. Gisteren stemde het parlement vervolgens voor het afzetten van president Janoekovitsj.

Het parlement gaf Toertsjinov vanochtend tijdelijk de presidentiële bevoegdheden in handen, waardoor hij de facto de interim-president wordt. Toertsjinov staat bekend als vertrouweling van oud-premier Timosjenko, die gisteren werd vrijgelaten en ‘s avonds in Kiev een uitzinnige menigte toesprak. “Dit is een land van vrije mensen. Dit is jullie overwinning”, zei Timosjenko.

Janoekovitsj veroordeelde zijn afzetten gisteren als een poging tot een staatsgreep. Over de verblijfplaats van de oud-president bestaat nog altijd onduidelijkheid. Dat hij in Charkov verblijft, zoals gisteren werd gemeld, is niet officieel bevestigd. Oekraïense persbureaus meldden vanochtend dat een vliegtuig met daarin Janoekovitsj geen toestemming zou hebben gekregen om te vertrekken uit Donetsk, een andere stad in het oosten van Oekraïne.

Residentie Janoekovitsj weer staatseigendom

Het parlement besloot vanochtend ook dat de residentie van Janoekovitsj weer staatseigendom wordt. Nadat Janoekovitsj zijn ambstwoning had verlaten, gingen nieuwsgierige Oekraïeners dit weekend massaal zijn verlaten residentie bekijken. Ze verbaasden zich samen met journalisten over de luxe die ze daar aantroffen.

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Parlement Oekraïne trekt taalwet in. Russisch niet langer tweede staatstaal in regio met meer dan 10% taalminderheid. http://t.co/rika81CEng

De procureur-generaal maakte vanochtend in het parlement bekend dat er arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd voor Oleksandr Klimenko, de voormalige minister van Inkomen, en voormalig procureur-generaal Viktor Pshonka. Het parlement stemde ook voor het ontslag van de minister van Buitenlandse Zaken van Janoekovitsj, Leonard Kozhara.