Oranje loot Turkije en Tsjechië voor kwalificatie EK 2016

Robin van Persie neemt een strafschop in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland in september vorig jaar.
Robin van Persie neemt een strafschop in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland in september vorig jaar. Foto ANP / Koen van Weel

Het Nederlands elftal speelt in de kwalificatie voor het EK 2016 tegen Tsjechië, Turkije, Kazachstan, IJsland en Letland. Dat is vanmiddag gebleken bij de loting voor de EK kwalificatie in Nice. Nederland werd ingedeeld in groep A.

Oranje heeft met Turkije én Tsjechië in de poule pittig geloot. Nederland speelde tien keer tegen Turkije en wist vijf keer te winnen, speelde drie keer gelijk en verloor twee keer. In de WK-kwalificatie trof Oranje Turkije twee keer. Beide keren wist Nederland te winnen met 2-0.

Tegen Tsjechië kwam Oranje negen keer eerder uit. Ook tegen de Tsjechen is de balans niet geweldig: drie zeges, drie gelijke spelen en drie nederlagen. Van IJsland wist Nederland negen van de tien onderlinge wedstrijden te winnen. Tegen Letland speelde Nederland maar één keer, op het EK van 2004. Die wedstrijd ging met 3-0 gewonnen. Kazachstan trof Oranje nog nooit.

Van Gaal schrikt niet van loting

Bondscoach Louis van Gaal zei na afloop tegen persbureau Novum is niet onder de indruk van de landen waaraan Nederland is gekoppeld in de kwalificatiereeks voor het EK van 2016. “De historie leert dat wij meestal van deze tegenstanders winnen”, zei Van Gaal. “Omdat zowel de groepswinnaars als de runners-up zich plaatsen, moet Oranje zich rechtstreeks kunnen plaatsen.”

Van Gaal zit tijdens de duels tegen Tsjechië, Turkije, Letland, IJsland en Kazachstan overigens zelf niet meer op de bank. Hij geeft er na het WK in Brazilië de brui aan en wordt waarschijnlijk opgevolgd door Guus Hiddink.

Duitsland en Portugal in pittige poules

België werd in groep B ingedeeld met onder andere Bosnië-Herzegovina en Israël. Titelhouder Spanje komt in groep C uit met Oekraïne, in groep D zitten onder meer Duitsland, Ierland, Polen en Schotland. Engeland ontmoet in groep E Slovenië en Zwitserland. Griekenland, Finland, Roemenië en Hongarije zitten bij elkaar in groep F, Rusland en Zweden zitten in groep G. Groep H bestaat onder meer uit Italië, Kroatië en Bulgarije. In groep I zitten ten slotte onder andere Portugal, Servië en Denemarken.

Hieronder een overzicht van alle groepen:

Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO Group A: Netherlands, Kazakhstan, Iceland, Latvia, Turkey, Czech Republic #EURO2016
Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO Group B: Bosnia and Herzegovina, Andorra, Cyprus, Wales, Israel, Belgium #EURO2016
Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO Group C: Spain, Luxembourg, FYROM, Belarus, Slovakia, Ukraine #EURO2016
Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO Group D: Germany, Gibraltar, Georgia, Scotland, Poland, Republic of Ireland #EURO2016
Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO Group E: England, San Marino, Lithuania, Estonia, Slovenia, Switzerland #EURO2016
Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO Group F: Greece, Faroe Islands, Northern Ireland, Finland, Romania, Hungary #EURO2016
Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO Group G: Russia, Liechtenstein, Moldova, Montenegro, Austria, Sweden #EURO2016
Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO Group H: Italy, Malta, Azerbaijan, Bulgaria, Norway, Croatia #EURO2016
Twitter avatar UEFAEURO UEFA EURO Group I: Portugal, Albania, Armenia, Serbia, Denmark #EURO2016