‘Oekraïne wil met Rusland praten, maar ziet Europa als prioriteit’

Oleksander Turchinov, eerder vandaag in het parlement in Kiev.
Oleksander Turchinov, eerder vandaag in het parlement in Kiev. Reuters / Alex Kuzmin

Oleksandr Toertsjinov, die tijdelijk de bevoegdheden van de president heeft gekregen, heeft vanavond in een verklaring laten weten dat Oekraïne bereid is om in gesprek te gaan met Rusland, maar benadrukte daarbij dat de integratie van Kiev binnen Europa de prioriteit heeft.

Toertsjinov sprak Oekraïne vanavond toe en liet het land weten dat hij klaar is voor de dialoog met Rusland om de relatie tussen de twee landen een “nieuwe, gelijkwaardige basis te geven, waarbinnen rekening wordt gehouden met de Europese keuze van Oekraïne.” Daarnaast gaf hij aan dat “de terugkeer van Oekraïne naar het pad van Europese integratie.”

Toertsjinov riep de bevolking op om terughoudend te blijven, en te waken voor ‘separatisme’. In het Westen van het land staan namelijk veel burgers achter de antiregeringsbetogers die de grootschalige demonstraties organiseerden, maar Oost-Oekraïne geldt als machtsbasis van de gevluchte president Janoekovitsj.

Ashton naar Kiev voor overleg over Oekraïense economie

De nieuwe regering krijgt volgens Toertsjinov de taak om de economie te stabiliseren, die momenteel het risico loopt zeer beschadigd te raken.

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton gaat morgen naar Oekraïne voor overleg over de politieke en economische situatie. Ze wil Europese hulp aanbieden nu Oekraïne een nieuwe regering gaat vormen. Een hervorming van de grondwet, de formatie van een nieuwe regering en het bevorderen van democratie moeten deel uitmaken van die oplossing, aldus Ashton.

Janoekovitsj gisteren afgezet door parlement

De afgevaardigden in het Oekraïense parlement moeten uiterlijk dinsdag een nieuwe regering van nationale eenheid hebben gevormd. Toertsjinov noemde het vormen van een regering van nationale eenheid “een taak die prioriteit heeft”. Hij zei dat de onderhandelingen daarover onmiddellijk moeten beginnen.

Afgelopen vrijdag sloten de regering en oppositie een akkoord waarin werd afgesproken dat de vorming van een regering van nationale eenheid noodzakelijk was. Gisteren stemde het parlement vervolgens voor het afzetten van president Janoekovitsj.

Toertsjinov staat bekend als vertrouweling van oud-premier Timosjenko, die gisteren werd vrijgelaten en ‘s avonds in Kiev een uitzinnige menigte toesprak. Vandaag liet ze weten dat ze geen kandidaat is voor de post van premier.

Poetin en Merkel eensgezind: er moet zsm een regering worden gevormd

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin zijn het er tijdens telefonisch overleg over eens geworden dat er in Oekraïne zo snel mogelijk een slagvaardige regering moet zijn gevormd. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering vanavond tegenover persbureau dpa gezegd.

De afgelopen weken stonden deze partijen tegenover elkaar betreft Oekraïne. Europa steunde de betogers die protesteerden tegen president Viktor Janoekovitsj. Rusland steunde Janoekovitsj echter en maakte de antiregeringsbetogers vorige week nog uit voor ‘terroristen’.