Sotsji dag 16: Canada pakt laatste goud - Nederland vijfde in medailleklassement

De laatste medailles in Sotsji zijn verdeeld. De Canadese ijshockeyers waren te sterk voor Zweden en prolongeerden hun titel en wonnen het laatste goud. Eerder vandaag veel Russisch succes. In de viermansbob was er goud – Nederland werd elfde – en bij het langlaufen was er een ‘sweep’. Lees ons allerlaatste liveblog terug.

Foto Reuters/ Mark Blinch

Aan alles komt een eind

In ruim twee weken kwamen er ruim 2.800 sporters in actie uit 88 landen, beide records. Er waren twaalf nieuwe onderdelen, waaronder de slopestyle, de halfpipe voor skiërs en het schansspringen voor vrouwen.

Er werden 98 gouden medailles verdeeld, waarvan de eerste voor de Amerikaanse snowboarder Sage Kotsenburg was en de laatste voor het Canadese ijshockeyteam. De meeste gouden plakken waren er voor Rusland (13), gevolgd door Noorwegen (11) en Canada (10). Thuisland Rusland pakte ook nog eens de meeste medailles in totaal: 33.

Nederland kende bijzonder indrukwekkende Spelen, veruit de beste ooit, vooral dankzij de ijzersterke prestaties bij het langebaanschaatsen. Liefst 24 medailles werden er behaald: 8 goud, 7 zilver, 9 brons. 23 van die 24 medailles werden behaald op de langebaan, eentje (brons voor Sjinkie Knegt) bij het shorttrack. En dat terwijl NOC*NSF ging voor negen medailles. Grote kans dat Nederland nooit meer aan zo’n enorm aantal medailles gaat komen op de Winterspelen.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport Dit is 'm, de definitieve toptien van de Olympische Spelen van Sotsji. Nederland vijfde, Duitsland zesde: #OS2014 http://t.co/PomI4hU2my

Ireen Wüst was de succesvolste sporter namens Nederland. De schaatsster won vijf medailles (twee goud, drie zilver) en is nu meteen de beste Nederlandse olympiër aller tijden.

Ook aan onze berichtgeving komt dus zo goed als een einde. Zestien liveblogs, zestien spoorboekjes en 21 afleveringen in onze eregalerij Wintergoud, waaraan nog tijdens deze Spelen nieuwe sporters werden toegevoegd, later.

Aan iedereen die de afgelopen twee weken ook maar iets heeft gehad aan deze liveblogs: bedankt voor het lezen. Tot een volgend groot sportevenement!

Mocht je nog niet helemaal klaar zijn met de Spelen, wees niet getreurd: er is nog een slotceremonie. Die kun je kijken bij de NOS vanaf 16.45 uur.

Nederlandse medaillewinnaars bij elkaar.

Nederlandse medaillewinnaars bij elkaar. Foto ANP/ Robin Utrecht

Het einde nadert: dit gebeurde er vandaag

Met alleen de slotceremonie nog voor de boeg, die we niet zullen livebloggen, kunnen we de balans opmaken van deze laatste sportdag op de Olympische Winterspelen in Sotsji. Een kortere balans dan normaal, want er gebeurde traditioneel niet heel veel meer.

- De Nederlandse viermansbob van piloot Edwin van Calker is elfde geworden. Het goud ging, net als bij de tweemansbob, naar Rusland. Zilver was er nu voor Letland, het brons voor de VS.
- De Canadese ijshockeymannen hebben hun olympische titel van Vancouver vier jaar geleden overtuigend verdedigd tegen Zweden: het werd 3-0. Finland won gisteren al brons door de VS te verslaan. Het goud bij het ijshockey was het laatste goud deze Spelen.
- De laatste langlaufmedailles gingen alle drie naar Rusland. Op de 50 kilometer massastart was er een heuse Russische sweep. Goud ging naar Aleksandr Legkov, het zilver naar Maksim Vylegsjanin en het brons naar Ilja Tsjernoesov.

- Rusland eindigt als eerste in het medailleklassement van deze Spelen met 13 keer goud, 11 keer zilver en 9 keer brons. Nederland eindigt bijzonder knap als vijfde (8 goud, 7 zilver, 9 brons), nog voor echte wintersportlanden als Duitsland, Oostenrijk en Zweden.
- Twee nieuwe dopinggevallen op de valreep. Eerst werd bekend dat de Duitse langlaufer Johannes Dürr (beste prestatie: 8ste op de skiatlon) was betrapt op het gebruik van epo. Net werd bekend dat de Zweedse ijshockeyer Nicklas Bäckström is betrapt op het gebruik van een verboden middel. Hij meldde zich kort voor de finale tegen Canada af. Het totaal aantal dopinggevallen komt hiermee op zes.
- IOC-voorzitter Thomas Bach heeft lovende woorden voor de Spelen in Sotsji. Hij roemde de transformatie van de stad, zei dat de sporters uiterst tevreden waren en vond dat critici ongelijk hebben gekregen over de Russische stad en organisatie.

In beeld: ijshockeygoud voor Canada

Klik voor grotere foto's.

De Canadezen Alex Pietrangelo (links) en Marc-Edouard Vlasic vieren hun overwinning met een bosje bloemen in de hand.

De Canadezen Alex Pietrangelo (links) en Marc-Edouard Vlasic vieren hun overwinning met een bosje bloemen in de hand. Foto AFP/ John MacDougall


De teamfoto van Canada.

De teamfoto van Canada. Foto AFP/ Jonathan Nackstrand


De vlaggen van de medaillewinnaars gaan de lucht in. Finland won brons, zilver was voor Zweden en goud dus voor Canada.

De vlaggen van de medaillewinnaars gaan de lucht in. Finland won brons, zilver was voor Zweden en goud dus voor Canada. Foto Reuters/ Mark Blinch


De Canadese mannen leggen hun armen op elkaar schouders terwijl ze naar het volkslied luisteren.

De Canadese mannen leggen hun armen op elkaar schouders terwijl ze naar het volkslied luisteren. Foto AP/ Matt Slocum

ijshockey

Zweedse speler Bäckström positief getest

Toch nog een opmerkelijk sportgerelateerd nieuwtje zo vlak voor het einde. We berichtten al eerder over het uitvallen van de Zweedse topspeler Nicklas Bäckström voor de ijshockeyfinale. Hij zou een migraineaanval hebben gehad. Nu blijkt echter dat hij positief is bevonden bij een dopingtest. Dat zegt althans een Zweedse official volgens persbureau AP.

Het zou gaan om een substantie die te vinden is in allergiemedicatie die Bäckström al zeven jaar neemt. De Zweed is de zesde persoon deze Spelen die positief bevonden wordt.

ijshockey

Sport zit erop, alleen nog slotceremonie

Dat was het voor de sport op deze Spelen. Sage Kotsenburg won ruim twee weken geleden de eerste gouden medaille in Sotsji, de Canadese ijshockeymannen zojuist de laatste. Wat nog rest, is dat slotceremonie, met Bob de Jong als vlaggendrager namens Nederland. De ceremonie wordt vanaf 16.45 uur uitgezonden bij de NOS. Daarvoor nog, ook interessant, een gesprek van de NOS met Maurits Hendriks, chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg. Hij zal de Spelen gaan evalueren.

Kampioenen

Canada komt door het ijshockeygoud op een totaal van tien gouden medailles, goed voor een derde plek in het medailleklassement.

ijshockey

Canada pakt laatste goud van de Spelen

Het is voorbij. Canada kwam geen moment meer in gevaar tegen Zweden en pakt goud bij het ijshockey: 3-0. Het is het allerlaatste goud deze Spelen.

ijshockey

Ole Einar Bjørndalen gaat er definitief mee stoppen

Het is mooi geweest, vindt de 40-jarige Ole Einar Bjørndalen. De Noorse biatlonlegende is door zijn medailles op deze Spelen de allerbeste winterolympiër aller tijden. Hij stopt er aan het eind van het seizoen mee, zo maakte hij definitief bekend tegenover de Duitse zender ARD. De Noor heeft in totaal dertien medailles gewonnen op de Winterspelen, waarvan acht gouden. Tijdens deze Spelen is Bjørndalen al lid geworden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

biatlon

Het is beslist: 3-0

Canada gaat het goud pakken. Er wordt 3-0 gemaakt door Chris Kunitz. Dat kan niet meer fout gaan in elf minuten.

ijshockey

Video: de eerste periode

Nog een samenvatting van de eerste periode, waarin Canada op een 1-0 voorsprong kwam:

ijshockey

Derde periode van start

Nog twintig minuten en Canada prolongeert zijn olympische goud van Vancouver. Nog steeds staat het 2-0 tegen Zweden.

ijshockey

In beeld: de 2-0 van Crosby

Sidney Crosby maakte in de tweede periode de 2-0. Klik voor een grotere foto.

Foto Reuters/ Mark Blinch


Foto Reuters/ Mark Blinch

ijshockey

Van Calker reflecteert

Meer dan een elfde plek zat er voor de viermansbob van piloot Edwin van Calker niet in vandaag:

Twitter avatar edwinvancalker Edwin van Calker Het maximale uit de tweede dag gehaald met uiteindelijk een 11e plaats. Had graag top 10 gebobt, maar dit was het maximaal haalbare vandaag.

Twitter avatar edwinvancalker Edwin van Calker Ben blij en trots op het hele team, staf en sponsoren met wie we de afgelopen 4 jaren gewerkt hebben. We komen sinds Vancouver van ver...

Twitter avatar edwinvancalker Edwin van Calker .. Maar kunnen nu met opgeheven hoofd Sochi verlaten. Dank u allen, ook voor de vele support die we hebben mogen ontvangen!

bobsleeën

Einde twee periode: goud Canada in zicht

Voorlopig lijkt Zweden echt niet meer te gaan verrassen tegen de huidige olympisch kampioenen Canada. Het staat 2-0 na twee periodes en Canada is stukken beter. Zweden lijkt genoegen te moeten gaan nemen met zilver.

ijshockey

IOC-voorzitter: critici Sotsji ongelijk gekregen

Een paar uur voor het einde van de Spelen in Sotsji gaf IOC-voorzitter Thomas Bach een persconferentie. Hij toonde zich bijzonder tevreden over de afgelopen twee weken. Bach zei dat Sotsji de critici hun ongelijk heeft kunnen bewijzen:

"Wat we zagen, waren uitmuntende Spelen en wat het meest telt zijn de meningen van de sporters en die waren enorm tevreden."

Sotsji heeft volgens de Duitser een "geweldige transformatie" ondergaan sinds de jaren '90. Hij ging ook nog in op het vijftal dopinggevallen dat aan het licht is gekomen deze Spelen. Volgens hem is het aantal gevallen "niet relevant":

"Wat belangrijk is, is dat we zien dat het systeem werkt. Het toont aan dat het IOC serieus omgaat met zero tolerance, omdat de sporters in kwestie zijn gediskwalificeerd."

IOC

2-0 Canada

Sidney Crosby gaat alleen op de goal van Zweden af: 2-0 Canada. Een verdiende ruimte voorsprong.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Canada captain Sidney Crosby, van de golden goal in de olympische finale van Vancouver, maakt de 2-0 tegen Zweden. Meer dan verdiend.

ijshockey

Zweden wankelt, maar het is nog steeds 1-0

Zweden komt er niet echt uit tegen Canada. Maar het staat nog steeds maar 1-0, dus er blijven kansen.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Zweedse ijshockeyers wankelen in de olympische finale tegen Canada, maar zolang het maar 1-0 staat blijft het spannend. CAN v SWE 1-0

ijshockey

'We win!'

De Russische premier Dimitri Medvedev is in ieder geval erg blij met de eerste plek in het medailleklassement:

Twitter avatar MedvedevRussiaE Dmitry Medvedev That's it! Russia won the gold in bobsleigh and is first in the overall medal count. We win! http://t.co/bD3oXGHADM

medailles

De tweede periode begint

Kan Canada de voorsprong vasthouden of zelfs uitbreiden? De tweede periode is begonnen. Live meekijken kan nog steeds bij de NOS.

ijshockey

In beeld: de eerste periode

Canada leidt tegen Zweden: 1-0. Klik voor een grotere foto.

 Jonathan Toews maakt de 1-0 tegen Zweden.

Jonathan Toews maakt de 1-0 tegen Zweden. Foto Reuters/ Jim Young


Toews viert zijn goal met zijn teamgenoten.

Toews viert zijn goal met zijn teamgenoten. Foto Reuters/ Jim Young


 De Zweedse keeper Henrik Lundqvist in duel met de Canadees Corey Perry.

De Zweedse keeper Henrik Lundqvist in duel met de Canadees Corey Perry. Foto AFP/ John MacDougall


ijshockey

Eerste periode afgelopen: 1-0 Canada

De eerste periode is afgelopen, nu een kwartiertje pauze. Er komen er nog twee van elk een kwartier. Canada leidt met 1-0 door de goal van Jonathan Toews.

ijshockey

Nu wel raak voor Canada: 1-0

1-0 voor Canada, Jonathan Toews zet zijn land op voorsprong:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Canada komt op voorsprong in de ijshockeyfinale tegen Zweden door Jonathan Toews CAN v SWE 1-0 1e periode. #Sochi2014

ijshockey

Canada en Zweden dicht bij eerste goal

Beide landen waren al dicht bij de openingsgoal, maar het blijft voorlopig 0-0.

ijshockey

Nog niet vol in Bolsjoj

Prachtig affiche, deze ijshockeyfinale, maar het stadion zit (nog) lang niet vol. Misschien hebben de Russen geen zin meer, omdat ze al vroeg werden uitgeschakeld?

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Bolshoy Ice Dome is halfvol (sic) bij het begin van de olympische ijshockeyfinale. CAN v SWE #sochi2014

ijshockey

Nederland eindigt als vijfde in medailleklassement

Nederland stond vijfde na gisteren en blijft vijfde in het medailleklassement van Sotsji, een zeer knappe prestatie. Er werden 24 medailles behaald: 8 goud, 7 zilver, 9 brons. 23 van die medailles werden bij het langebaanschaatsen in de Adler Arena behaald, eentje bij het shorttrack. Rusland eindigt als eerste, voor Noorwegen, Canada en de VS. Nederland deed het op deze Spelen beter dan echte wintersportlanden als Duitsland, Zwitserland, Zweden en Oostenrijk.

Twitter avatar NouwensPaul Paul Nouwens Yes, 5e plek op de medaillespiegel! Net boven Duitsland! #WK74 #sochi2014 http://t.co/bbh95DuKQl

medailles

Wedstrijd begonnen

Het slotstuk is begonnen. Wordt het goud voor Canada of Zweden bij het ijshockey? Volg de wedstrijd live bij de NOS.

ijshockey

Zweedse topspeler speelt niet

Geen goed nieuws voor Zweden. Topspeler Nicklas Bäckström heeft zich moeten afmelden voor de finale vanwege een migraine.

Twitter avatar Real_ESPNLeBrun Pierre LeBrun Brutal loss for Sweden with no Backstrom.

ijshockey

In beeld: weer Russisch bobsleegoud

Twee keer goud voor de Russische stuurman Aleksander Zubkov. Na de tweemansbob nu ook succes in de viermansbob.

Stuurman Zubkov op weg naar het goud in de viermansbob, nadat hij dat ook al behaalde in de tweemansbob.

Stuurman Zubkov op weg naar het goud in de viermansbob, nadat hij dat ook al behaalde in de tweemansbob. Foto Reuters/ Fabrizio Bensch


Het goud wordt gevierd in de Russische viermansbob.

Het goud wordt gevierd in de Russische viermansbob. Foto Reuters/ Arnd Wiegmann

bobsleeën

Nog een kwartier...

...en dan begint de ijshockeyfinale in de Bolsjoj-arena. Canada, heersend olympisch kampioen van Vancouver, speelt tegen Zweden, dat vier jaar daarvoor in Turijn het goud pakte. De warming-up is bezig. Onze sportverslaggever Rob Schoof is in het stadion aanwezig:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Canada verdedigt zijn titel van Vancouver (2010), Zweden was de olympisch kampioen van Turijn (2006). #Sochi2014 http://t.co/GPsYe6jMng

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Klein half uur nog voor de olympische finale tussen wereldkampioen Zweden en olympisch kampioen Canada. #Sochi2014 http://t.co/jSeGjDp9Nx

ijshockey

Rusland naar het goud in de viermansbob, Nederland elfde

Rusland domineert bij de bobmannen dit toernooi. Ook in de viermansbob van stuurman Aleksander Zoebkov gaat het goud naar het land. Zilver is voor Letland, brons voor de VS.

De Nederlandse viermansbob van Edwin van Calker wordt elfde.

bobsleeën

Letland zeker van het zilver

Letland blijft de VS 0,30 seconden voor. Nu is de vraag: wordt het zilver of wordt het goud? Rusland 1 gaat nu naar beneden.

bobsleeën

VS zeker van medaille

De VS is zeker van brons. De bob van stuurman Steven Holcomb blijft Rusland 2 driehonderdste voor.

bobsleeën

Duitsland stelt enorm teleur

De slechtste prestatie van de Duitse bobbers in vijftig jaar, volgens de NOS: geen podiumplek voor de grote bobsleenatie. Duitsland 1 staat nu tweede, Duitsland 3 derde.

bobsleeën

Nu de toppers

Nu wordt het spannend voor de medailles. Rusland 1 verdedigt een voorsprong van 0,13 seconden ten opzichte van Letland, 0,28 ten opzichte van de VS.

bobsleeën

Viermansbob Nederland sowieso elfde

De Nederlandse viermansbob wordt sowieso elfde. Even leek het erop alsof Edwin van Calker en zijn mannen een plekje moest toegeven op de Verenigde Staten 2, maar er bleef 0,01 over op de streep. Nederland kan alleen nog stijgen als andere bobs grote fouten maken.

bobsleeën

Stilte voor de storm

Nog drie kwartier voor de ijshockeyfinale tussen Canada en Zweden. Een uur geleden was er nog niets te zien in de Bolsjoj-arena in Sotsji:

Twitter avatar Real_ESPNLeBrun Pierre LeBrun The quiet before the storm. ... http://t.co/p5Anf8QCZa

ijshockey

Laatste run bobsleeën begonnen

Zuid-Korea stond twintigste na drie runs en mag dus als eerste naar beneden in de laatste run. Wordt het goud voor Rusland of toch Letland of heel misschien de VS? En kan de Nederlandse bob nog voor de vorm een plekje stijgen? Kijk de vierde run hier. De Nederlandse bob van Edwin van Calker start als tiende.

bobsleeën

Tussenstand viermansbob

Om 12.00 uur de laatste run van de viermansbob. De Nederlandse bob van Edwin van Calker moet een bijzonder sterke run neerzetten wil hij nog stijgen naar de tiende plek. De achterstand van Nederland op Duitsland 2 is 0,55 seconden. De afstand met de rest is nog veel groter, meer dan een tiende plek zal er niet in zitten.

De tussenstand na drie runs:

1. Rusland 1 | 2.45,21
2. Letland 1 | 2.45,38
3. VS 1 | 2.45,66
4. Rusland 2 | 2.45,81
5. Duitsland 1 | 2.46,39
11. Nederland | 2.46,94

bobsleeën

Protest tegen Franse skicrossers afgewezen

De Fransen 'sweepten' bij de skicross voor de mannen. Canada en Slovenië vonden het maar vreemd. Volgens de Canadezen en de Slovenen zouden de Fransen hun skibroeken hebben aangepast om zo aerodynamischer te zijn. Het aanpassen van wedstrijdkleding is verboden. Het Hof van Arbitrage voor Sport heeft het protest echter afgewezen.

Jean Frederic Chapuis, Arnaud Bovolenta en Jonathan Midol zorgden voor de eerste Franse sweep ooit op de Winterspelen.

skicross

Goed gevoel voor humor

Het was het allereerste relletje deze Spelen: de olympische ring die tijdens de openingsceremonie niet open wilde, iets dat Russische tv-kijkers vervolgens niet zagen, omdat er repetitiebeelden werden getoond. De regisseur van de ceremonie heeft in ieder geval een goed gevoel voor humor, getuige zijn nieuwe T-shirt:

Twitter avatar NickdMiller NickdMiller Love Olympic ceremony director Konstantin Ernst's new t-shirt. Funny guy. http://t.co/gbwzeb269k

slotceremonie

Foto: de viermansbob

Klik voor een grotere foto.

De Nederlandse viermansbob met Edwin van Calker, Bror van der Zijde, Sybren Jansma en Arno Klaassen.

De Nederlandse viermansbob met Edwin van Calker, Bror van der Zijde, Sybren Jansma en Arno Klaassen. Foto AFP/ Dimitar Dilkoff

bobsleeën

Nog een dopinggeval

Lang was het rustig rond de doping in Sotsji, maar de afgelopen dagen worden de eerste dopingzondaars ontmaskerd. Het recentste slachtoffer is de Oostenrijkse langlaufer Johannes Dürr. Hij is positief bevonden op het gebruik van epo.

Dürrs beste prestatie deze Spelen was een achtste plek op de skiatlon op 9 februari. Hij zou vandaag hebben meegedaan aan de 50 kilometer massastart.

 Johannes Dürr in actie op de skiatlon van 9 februari. Hij is betrapt op het gebruik van EPO.

Johannes Dürr in actie op de skiatlon van 9 februari. Hij is betrapt op het gebruik van EPO. Foto AP/ Matthias Schrader

Geen van de vijf de betrapte sporters won een medaille. Eerder werden de Letse ijshockeyspeler Vitalijs Pavlovs, de Oekraïense langlaufster Marina Lisogor, de Duitse biatlete Evi Sachenbacher-Stehle en de Italiaanse bobsleeër William Frulliani betrapt bij een test.

Doping

Zo ziet heersen op één sport eruit

Nederland won 23 van de in totaal 36 schaatsmedailles deze Spelen. Zo ziet de medaillespiegel van alleen die sport er dan uit:

Twitter avatar MijlpaalMin Ramon Min Nederland heeft in totaal 23 van de 36 schaatsmedailles veroverd tijdens de #OS2014 http://t.co/xBLDY2z7MX

schaatsen

Kramer en zijn moeder

Sven Kramer zette een foto van hem, zijn moeder én zijn drie medailles op Twitter:

schaatsen

Nederlandse bob stijgt voorlopig plekje

De viermansbob van Edwin van Calker stijgt een plekje na de derde run en staat momenteel elfde. De afstand tot de top is echter heel groot, momenteel 1,73 seconden tot nummer een Rusland en 1,3 tot nummer drie Verenigde Staten 1.

bobsleeën

In beeld: Russisch 1-2-3'tje

Wat beelden van het langlaufen van zojuist. Klik voor een grotere foto:

Winnaar van goud Aleksandr Legkov in actie.

Winnaar van goud Aleksandr Legkov in actie. Foto AP/ Dimitri Lovetski


Een foto genomen met een lage sluitertijd.

Een foto genomen met een lage sluitertijd. Foto AP/ Dimitri Lovetski


Het Russische podium met de Noor Martin Johnsrud (nummer 1) er nog bij.

Het Russische podium met de Noor Martin Johnsrud (nummer 1) er nog bij. Foto AFP/ Kirill Koedriavtsev


Uitgeput komen ze over de streep: Aleksandr Legkov (goud, vooraan), Maksim Vylegsjanin (zilver, op de grond) en Ilja Tsjernoesov (brons, rechts). De Noor Martin Johnsrud staat in het midden.

Uitgeput komen ze over de streep: Aleksandr Legkov (goud, vooraan), Maksim Vylegsjanin (zilver, op de grond) en Ilja Tsjernoesov (brons, rechts). De Noor Martin Johnsrud staat in het midden. Foto AFP/ Kirill Koedriavtsev

langlaufen

Bobsleeën van start

De derde heat bij het bobsleeën is nu bezig. De nummer een start ook als eerste, dus Nederland start als twaalfde.

Rusland 1 is momenteel nog steeds de snelste (55,02 in deze heat) en heeft zijn voorsprong op Letland iets uitgebouwd naar 0,13 seconden. Duitsland 1 is een plekje gedaald ten koste van de Verenigde Staten 1.

Meekijken kan bij de NOS.

bobsleeën

Nog twee keer goud te vergeven

Het is de allerlaatste dag van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Vanmiddag rond 17.00 uur worden deze officieel afgesloten met een slotceremonie, waar schaatser Bob de Jong (brons op de 10 kilometer) namens Nederland de vlag zal dragen. Tot die tijd worden er nog op twee onderdelen medailles verdeeld:

- Allereerst vanaf nu: de laatste twee runs bij de viermansbob voor mannen. Mét Nederlandse inbreng, maar waarschijnlijk zonder Nederlandse medaille. De bob van Edwin van Calker staat momenteel twaalfde en het podium is wel heel ver weg. De Nederlanders zullen vooral nog wat plekken willen stijgen. Momenteel staat Rusland 1 bovenaan, nipt voor Letland 1 en Duitsland 1.

- Om 13.00 uur het (hopelijk spectaculaire) sportieve slotstuk van deze Spelen: de ijshockeyfinale bij de mannen tussen Zweden (olympisch kampioen in 2006) en Canada (olympisch kampioen in 2010).

Lees ook vandaag ons allerlaatste spoorboekje voor meer informatie.

programma

Rusland wint medailleklassement na sweep

Nou, daar kan Poetin mooi blij mee zijn: Rusland won zojuist goud, zilver én brons bij het allerlaatste langlaufonderdeel van deze spelen, de massastart (50 kilometer) voor mannen. Goud ging naar Aleksandr Legkov, het zilver naar Maksim Vylegsjanin en het brons naar Ilja Tsjernoesov.

Het betekent dat thuisland Rusland het medailleklassement in Sotsji gaat winnen. Het land heeft nu twaalf gouden, elf zilveren en negen bronzen medailles behaald en is, met alleen nog de viermansbob en de mannenijshockeyfinale voor de boeg, niet meer te achterhalen door nummer twee Noorwegen.

langlaufen