Timosjenko wil geen premier worden

De gisteren vrijgelaten oud-premier Timosjenko laat vandaag weten dat ze geen premier wil worden van de nieuwe Oekraïense regering. De gisteren afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is op zijn beurt niet van plan het land te verlaten en zal zijn plichten als president blijven vervullen.

Oud-premier Timosjenko werd gisteren vrijgelaten, en sprak ‘s avonds in Kiev een uitzinnige menigte toe.
Oud-premier Timosjenko werd gisteren vrijgelaten, en sprak ‘s avonds in Kiev een uitzinnige menigte toe. Foto AFP/Bulent Kilic

De gisteren vrijgelaten oud-premier Timosjenko laat vandaag weten dat ze geen premier wil worden van de nieuwe Oekraïense regering nadat haar naam genoemd zou zijn als een van de kandidaten voor deze post in het parlement. Daarnaast verklaarde de burgemeester van Charkov vanmiddag dat Viktor Janoekovitsj Oekraïne inmiddels heeft verlaten.

Gennadi Kernes, burgemeester van de tweede stad van Oekraïne, zei dat vanmiddag in een persconferentie op de luchthaven van Charkov. Over de verblijfplaats van de oud-president verklaarde Hanna Herman, een medewerker van Janoekovitsj, vanmiddag tegenover AP nog dat Janoekovitsj in ieder geval tot gisteravond in de oostelijke stad Charkov verbleef. Oekraïense persbureaus meldden vanochtend dat een vliegtuig met daarin Janoekovitsj geen toestemming zou hebben gekregen om te vertrekken uit Donetsk, een andere stad in het oosten van Oekraïne.

Partij Janoekovitsj beschuldigt hem nu van verraad

De regeringspartij van Janoekovitsj, de Partij der Regio’s, neemt intussen afstand van de ex-president. In een officiële verklaring noemt de partij Janoekovitsj “verantwoordelijk voor de tragische gebeurtenissen” van afgelopen week en beschuldigt zij Janoekovitsj van “verraad”.

Het Oekraïense parlement benoemde parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov vanochtend tot interim-president. Toertsjinov staat bekend als vertrouweling van oud-premier Timosjenko, die gisteren werd vrijgelaten en ‘s avonds in Kiev een uitzinnige menigte toesprak. Timosjenko had vandaag telefonisch cotact met de Duitse bondskanslier Angela Merkel, die haar met haar vrijlating feliciteerde.

Timosjenko wil geen premier worden

Vanmiddag werd bekend dat Timosjenko de post van premier niet zal gaan vervullen in de nog te vormen regering. Eerder vandaag zeiden haar aanhangers in het parlement nog dat ze een van de drie personen is die als favorieten worden beschouwd om aan het hoofd van een nieuwe regering te gaan staan. Timosjenko in een reactie:

“Het was een verrassing voor me toen ik hoorde dat ik ben voorgedragen voor de post van premier. Dit is echter door niemand met mij overlegd. Ik ben dankbaar voor het respect dat hieruit blijkt, maar ik verzoek het parlement om mij niet als kandidaat te beschouwen.”

Dinsdag nieuwe deadline regering

Toertsjinov gaf het parlement vanochtend tot dinsdag de tijd om een regering van nationale eenheid te vormen. Toertsjinov noemde het vormen van een regering van nationale eenheid “een taak die prioriteit heeft”. Hij zei dat de onderhandelingen daarover onmiddellijk moeten beginnen.

EU: handelsovereenkomst zodra er nieuwe regering is

De Europese Commissie liet vanmiddag weten klaar te zijn om een handelsovereenkomst met Oekraïne te sluiten zodra er in het land een nieuwe regering is gevormd. De politieke onrust in Oekraïne begon in november toen Janoekovitsj onder druk van Rusland besloot geen associatieverdrag met de EU te ondertekenen. De verwachting is dat een nieuwe, meer pro-Europese regering in Kiev wel tot overeenkomsten met Europa bereid is.