EU wil dialoog in Oekraïne - kalmte in centrum van Kiev vanochtend

Oekraïense politici moeten verantwoordelijk handelen om de “territoriale integriteit” en “eenheid” van hun land te bewaren. Dat heeft EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton gezegd in een verklaring. In het centrum van Kiev was het vanochtend vroeg na de tumultueuze dag van gisteren rustig.

Aanhangers van oud-premier Timosjenko juichen het vrijgelaten icoon van de oppositie toe tijdens haar toespraak in Kiev gisteravond.
Aanhangers van oud-premier Timosjenko juichen het vrijgelaten icoon van de oppositie toe tijdens haar toespraak in Kiev gisteravond. Foto AFP / Piero Quaranta

Oekraïense politici moeten verantwoordelijk handelen om de “territoriale integriteit” en “eenheid” van hun land te bewaren. Dat heeft EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton gezegd in een verklaring. In het centrum van Kiev was het vanochtend vroeg na de tumultueuze dag van gisteren rustig.

De ontwikkelingen in Oekraïne raakten gisteren in een stroomversnelling: nadat het parlement de omstreden president Viktor Janoekovitsj had afgezet en presidentsverkiezingen voor 25 mei had uitgeschreven, werd oud-premier Julia Timoesjenko, een politieke vijand van Janoekovitsj, vrijgelaten. Zij kondigde aan mee te willen doen aan de verkiezingen en sprak de betogers in Kiev gisteravond toe. Ze prees hen. “Dit is een land van vrije mensen. Dit is jullie overwinning.”

Afgezette president blijft strijdbaar

Janoekovitsj, die gisteren naar de oostelijke stad Charkov zou zijn gevlucht, lijkt vooralsnog niet van plan zich bij de ontstane situatie neer te leggen. Na geruchten over zijn mogelijke aftreden gaf de afgezette president gistermiddag een televisietoespraak waarin hij zei juist niet te willen opstappen. Alle beslissingen die het parlement heeft genomen, zijn illegaal, zei hij. Hij is niet van plan zijn functie neer te leggen of het land te verlaten.

Over de precieze verblijfplaats van Janoekovitsj bestaat onduidelijkheid. Dat hij in Charkov verblijft, is niet officieel bevestigd. Oekraïense persbureaus meldden vanochtend dat een vliegtuig met daarin Janoekovitsj geen toestemming zou hebben gekregen om te vertrekken uit Donetsk, een andere stad in het oosten van Oekraïne.

Bekijk onze fotoserie over de ontwikkelingen in Oekraïne:

Frankrijk verwelkomt vrijlating Timosjenko

De EU riep de voor- en tegenstanders van Janoekovitsj bij monde van buitenlandcoördinator Ashton gisteravond laat op een “constructieve dialoog” op gang te brengen die rekening houdt met “de legitieme democratische aspiraties van het Oekraïense volk”. Frankrijk verwelkomde de vrijlating van Timosjenko en riep de partijen in Oekraïne op de grondwet te respecteren, een nieuwe regering te vormen en verkiezingen voor te bereiden.

In het centrum van Kiev, de afgelopen weken het epicentrum van de onrust, was het vanochtend vroeg rustig, meldt persbureau AP. De anti-regeringsbetogers zijn nog wel op het centrale Maidanplein, meldt RTL-verslaggever Jeroen Akkermans:

Twitter avatar JeroenAkkermans Jeroen Akkermans En goeiemorgen uit Kiev. Ja, de betogers zijn er nog. http://t.co/lBhr6id8ib

Lees ook ons liveblog van gisteren over ‘De Dag van de Overwinning’ van gisteren terug.