CBR neemt maatregelen na sabotage met alcoholslot

Foto ANP/Toussaint Kluiters

Het alcoholslot is vrij eenvoudig te omzeilen door iemand anders te laten blazen. Ook is het apparaat makkelijk te ontkoppelen. Automobilisten hoeven daardoor onderweg niet nog een keer te blazen. Dat bevestigt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zondag na berichtgeving hierover van de NOS. Het CBR heeft inmiddels enkele maatregelen genomen om fraude te voorkomen.

Het alcoholslotprogramma is bedoeld voor automobilisten die met te veel alcohol achter het stuur zijn betrapt. Ze krijgen twee jaar een apparaat in hun auto waarin ze eerst moeten blazen voordat ze weg kunnen rijden. Tijdens de rit moeten ze ieder halfuur tot drie kwartier nogmaals blazen. Omdat het programma makkelijk te ontkoppelen is, is het voor drankrijders echter vrij eenvoudig alsnog achter het stuur te kruipen.

Fraude in de toekomst moet worden voorkomen

Dat het systeem niet helemaal waterdicht was, werd eind vorig jaar ontdekt, zegt een woordvoerder van het CBR in een toelichting. Er zijn daarna direct maatregelen genomen om fraude in de toekomst te voorkomen.

“Alle alcoholsloten krijgen een waarschuwingssysteem waardoor de bestuurder en het CBR een melding krijgt als een alcoholslot wordt ontkoppeld”, aldus de zegsvrouw. Mensen die toch worden betrapt met een ontkoppelde set worden direct uit het programma gezet. Dat betekent dat ze voor de rest van het programma hun rijbewijs kwijt zijn.

Het alcoholslotprogramma werd eind 2011 ingevoerd. Sindsdien hebben zeker 3600 mensen een dergelijk slot in hun auto gekregen, 22 mensen hebben het programma inmiddels succesvol afgerond.(Novum)