Canada prolongeert ijshockeytitel, wint laatste goud van deze Spelen

Canada viert het goud.
Canada viert het goud. Foto AP/ Julio Cortez

De Canadese ijshockeymannen hebben verdiend hun olympische titel geprolongeerd. Het werd 3-0 tegen Zweden, dat genoegen moest nemen met zilver. Het betekent dat de laatste medailles van deze Spelen zijn verdeeld.

Canada, dat tijdens het toernooi vooral leunde op een ijzersterke defensie, kwam halverwege de eerste periode op voorsprong. Jonathan Toews, die vier jaar geleden ook al de score opende in de olympische finale, schoof de puck van dichtbij tussen de benen van doelman Henrik Lundqvist door.

Sidney Crosby, in Vancouver van onschatbare waarde met het winnende doelpunt in de finale, zorgde na 35 minuten spelen met een snelle uitbraak voor de beslissing. In het derde kwart bezorgde Chris Kunitz het sterrenensemble van Canada ook nog een derde treffer.

De strijd om het brons werd zaterdag al gespeeld. Finland won daarin met 5-0 van de Verenigde Staten. De vrouwen bezorgden Canada in Sotsji ook al ijshockeygoud. Zij wonnen in een zinderende finale na overtime van de Verenigde Staten. (Novum)