Burgemeester Charkov: Janoekovitsj is niet meer in Oekraïne

Anti-Janoekovitsj demonstranten bewaken een overheidsgebouw in Kiev nadat de president gisteren werd afgezet.
Anti-Janoekovitsj demonstranten bewaken een overheidsgebouw in Kiev nadat de president gisteren werd afgezet. Reuters / Baz Ratner

Gennadi Kernes, burgemeester van de tweede stad van Oekraïne, het oostelijk gelegen Charkov, zei vanmiddag in een persconferentie op de luchthaven van Charkov dat de afgezette president Viktor Janoekovitsj zich momenteel niet in Oekraïne bevindt. Dat schrijft de Oekraïense nieuwssite Korrespondent.net vanmiddag.

In zijn persverklaring liet Kernes weten dat de gisteren afgezette president ‘geschiedenis is’ en dat hij ‘op de dag van vandaag niet meer in Oekraïne is’. Wanneer Janoekovitsj het land verlaten zou hebben of waar hij zich momenteel zou bevinden is niet vermeld.

‘Janoekovitsj wil zijn verplichtingen blijven vervullen’

Eerder vandaag verscheen nog een verklaring dat Janoekovitsj niet van plan zou zijn het land te verlaten, en zijn plichten als president zal blijven vervullen

Janoekovitsj veroordeelde zijn afzetten gisteren als een poging tot een staatsgreep. Hanna Herman, een medewerker van de oud-president, meldde vanmiddag tegenover persbureau AP dat Janoekovitsj in ieder geval tot gisteravond in Charkov verbleef.

Oekraïense persbureaus meldden vanochtend dat een vliegtuig met daarin Janoekovitsj geen toestemming zou hebben gekregen om te vertrekken uit Donetsk, een andere stad in het oosten van Oekraïne.

Dinsdag moet er een nieuwe regering zijn

De afgevaardigden in het Oekraïense parlement moeten uiterlijk dinsdag een nieuwe regering van nationale eenheid hebben gevormd. Dat heeft parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov vanochtend gezegd in het parlement, dat Toertsjinov tijdelijk de bevoegdheden van de president heeft gegeven.

De gisteren vrijgelaten oud-premier Timosjenko liet vanmiddag vervolgens weten dat ze geen premier wil worden van de nieuwe Oekraïense regering nadat haar naam genoemd zou zijn als een van de kandidaten voor deze post in het parlement.