Ajax herstelt zich tegen AZ - Vitesse wint van RKC

Foto ANP/Olaf Kraak
Foto ANP/Olaf Kraak Siem de Jong van Ajax slaagt er niet in de bal te onderscheppen van Etienne Reijnen van AZ.

Ajax heeft zich vandaag goed hersteld van de 3-0 thuisnederlaag tegen Red Bull Salzburg in de Europa League. De ploeg van Frank de Boer versloeg AZ in de Amsterdam Arena met 4-0. Siem de Jong, Lerin Duarte (2x) en Ricardo Kishna verzorgden de treffers.

Koploper Ajax heeft nu zeven punten voorsprong op nummer twee FC Twente. Die treft later vandaag Feyenoord. AZ, dat donderdag in de Europa League met 1-0 won bij Slovan Liberec, staat zevende.

Ajax leek de afgang tegen Salzburg goed te willen maken en kwam tegen AZ sterk uit de startblokken. De Jong rondde een voorzet van Ricardo van Rhijn na vier minuten knap af. De Amsterdammers lieten ook daarna uitstekend aanvalsspel zien en zetten AZ vast op de eigen helft. Via De Jong, Bojan Krkic en Duarte kwamen de Amsterdammers tot goede kansen, maar de score werd in de eerste helft nog niet uitgebreid.

Fischer uitgevallen na blessure

Het eerste bedrijf kende ondanks het goede spel toch een smetje voor Ajax: Viktor Fischer viel uit met een hamstringblessure. Lesley de Sa, die de geblesseerde Lasse Schöne in de selectie verving, viel in.

In de 54e minuut besliste Duarte het duel. Na voorbereidend werk van de ingevallen Kishna en De Jong verschalkte hij Esteban. Zes minuten later zorgde de 19-jarige Kishna voor het hoogtepunt van de middag. De aanvaller schoot vanuit een lastige hoek de bal in de verre kruising.

Duarte zette na 74 minuten de eindstand op het bord. De oud-Heraclied joeg de bal knap in het dak van het doel. De scheidsrechter floot vervolgens na pogingen van Daley BLind en Kishna af voor het einde.

Spelers van FC Twente vieren de overwinning na afloop van de wedstrijd tegen Vitesse. Foto ANP/Olaf Kraak

Vitesse beëindigt tegen RKC negatieve reeks

Vitesse heeft de negatieve spiraal vandaag een halt toegeroepen. De Arnhemmers wonnen weer eens na vijf wedstrijden zonder zege. Tegen RKC Waalwijk werd een achterstand omgebogen in een 3-1 overwinning. Mike Havenaar, Valeri Qazaishvili en Christian Atsu scoorden.

Kenny Anderson bracht RKC in de veertiende minuut aan de leiding. Het was zijn vijfde seizoenstreffer. Pas na rust slaagde Vitesse er in de bakens te verzetten. In een tijdbestek van drie minuten werd een voorsprong genomen. In de vijftigste minuut scoorde Havenaar en twee minuten later Qazaishvili. Atsu verzorgde halverwege de tweede helft het slotakkoord.

Vitesse steeg door de zege naar de derde plaats, met 46 punten uit 25 duels. De Arnhemmers kunnen later vandaag gepasseerd worden door Feyenoord bij winst op FC Twente. RKC staat met 26 punten zestiende.

Martensson schiet Utrecht naar zege op Groningen

Johan Martensson heeft FC Utrecht eerder vanmiddag in de Galgenwaard drie punten bezorgd tegen FC Groningen. De Zweed schoot in de 88e minuut de enige treffer van de wedstrijd binnen: 1-0.

Steve de Ridder en Jens Toornstra hadden eerder al de lat geraakt voor Utrecht. Groningen-speler Tjaronn Chery trof aan de andere kant het aluminium. (Novum)