‘Zijn creativiteit werd een struikelblok’

Irma de Geeter en Fons Stam waren 11 jaar bij elkaar en hebben twee dochters: Elin (26 ) en Inger (23).

De trouwdag van Irma en Fons, 14 september 1984.
De trouwdag van Irma en Fons, 14 september 1984.

„Fons is een creatieve geest. Daar viel ik op. We werkten allebei als Z-verpleegkundigen bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Met Sinterklaas speelde hij de hoofdpiet, dat deed hij zó leuk. Die komische bewegingen, die verwonderde blik... Op een avond belde ik hem of hij zin had om wat te gaan drinken. Sindsdien waren we niet meer bij elkaar weg te slaan. Na drie maanden woonden we samen, een half jaar later waren we getrouwd.

„De kinderen kwamen, het leven werd anders, met meer verantwoordelijkheden. Die creativiteit van Fons waar ik eerst zo van hield, werd een struikelpunt. Ik kreeg het gevoel dat ik het hele huishouden moest bestieren, omdat al die praktische dingen zoals opruimen en schoonmaken hem niet interesseerden. Financiële zekerheid vond hij niet belangrijk, ik wel. Daar kwam bij dat we elkaar soms heel weinig zagen. We hadden wisselende diensten, vaak ging de een werken als de ander thuiskwam. Fons’ vrije tijd ging grotendeels op aan de muziek. Dat was zijn grote liefde. Ik voelde me verpieteren.

„Op een dag stond ik te koken, en zonder dat ik het van plan was, zei ik dat ik bij hem weg wilde. Ik was zelf verrast. Tegelijk was het een enorme opluchting. Voor hem kwam het als een donderslag.

„We zijn altijd on speaking terms gebleven, we wilden het voor Elin en Inger zo goed mogelijk doen. De eerste jaren kon ik er slecht tegen dat hij met de kinderen zoveel makkelijker was dan ik, minder bezorgd. Ik hield weleens mijn hart vast. Toen ze ouder en zelfstandiger werden, ging het steeds beter tussen ons. Verjaardagen en andere feestdagen hebben we altijd samen gevierd, later met onze nieuwe partners erbij. We zijn allemaal familie van elkaar geworden. Met Oudjaar was het dertig jaar geleden dat Fons en ik verkering kregen. We hebben erop getoost. Sommige vrienden waren verbaasd, maar Dolly en Adalbert feliciteerden ons hartelijk.”