Benno L. blijft in Leiden wonen

De veroordeelde pedoseksueel Benno L. blijft in Leiden wonen. Dat heeft burgemeester van Leiden Henri Lenferink gistermiddag bekendgemaakt na overleg met justitie, politie en de reclassering.

Hoewel nu bekend is waar L. woont, komt zijn veiligheid en die van omwonenden niet in het geding, denkt de gemeente. Met hem is afgesproken dat hij niet in contact komt met kinderen.

„Ik blijf ervan overtuigd dat de huisvesting van L. in Leiden verantwoord is”, schrijft Lenferink in een brief aan de omwonenden. „Uit Leiden wegsturen is naar mijn mening bovendien geen goed antwoord op dit maatschappelijk vraagstuk. Opnemen en in contact blijven is beter dan buitensluiten en isoleren”, aldus de burgemeester.

Oud-zwemleraar Benno L. werd in 2009 opgepakt en uiteindelijk veroordeeld tot zes jaar cel voor het seksueel misbruiken van voornamelijk gehandicapte kinderen aan wie hij zwemles gaf. Met L. zijn verschillende afspraken gemaakt om hem uit zijn isolement te halen. Zo heeft een groep vrijwilligers contact met hem. Die mensen begeleiden hem ook bij zijn activiteiten buiten de deur. Als L. op zijn motor buiten Leiden wil rijden, wordt de route van tevoren met de reclassering besproken.

Vorige week zaterdag werd bekend dat L. sinds kort in een seniorenflat in Leiden woont. Bij zijn huis protesteerden de dagen daarna tientallen mensen die het niet eens zijn met zijn komst. In de wijk geldt inmiddels een samenscholingsverbod. Het Openbaar Ministerie (OM) en Reclassering Nederland gaan met de Vereniging Nederlandse Gemeenten overleggen over de situatie rond Benno L. Ze gaan bespreken hoe na vrijlating veroordeelde pedofielen moeten worden opgevangen. Wanneer dat gesprek precies plaatsvindt, is nog niet duidelijk. Burgemeester Lenferink heeft met zijn besluit „een langer sluimerend maatschappelijk vraagstuk op de kaart gezet”, vindt Han Moraal, landelijk hoofdadvocaat-generaal van het OM.