Wat een goedkoop bloemetje

Foto ANP
Foto ANP

Bronzen medaille-winnares Lotte van Beek (rechts) gooit haar bloemen in het publiek terwijl olympisch kampioen Jorien ter Mors toekijkt, tijdens de medaille-uitreiking voor de 1.500 meter op Medal Plaza tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji.

Dat Nederland medailles wint met schaatsen, is bijna geen nieuws meer. Maar die bloemen, daarmee is iets vreemds aan de hand.

Olympische boeketten zijn al nooit zo groot, ze moeten met één hand goed te tillen zijn. Maar in Rusland zijn ze wel erg klein, vindt Rick Minck van Fides – een van de bloemenleveranciers van Olympische Winterspelen. „We zijn hartstikke trots dat onze rassen erin zitten, maar het boeket had uitbundiger gemogen”, zei hij dinsdag tegen een verslaggever van het AD. „Het was nu wel heel klein. Een lullig bossie.”

Waarom de Russen nu juist op de boeketten hebben bezuinigd tijdens de duurste Winterspelen aller tijden is gissen. De olympische boeketten zouden in Nederland vijf à tien euro gekost hebben.