Vooral de vrouwtjes van kieviten maken ruzie

illustratie irene goede

Kieviten zijn aanstellers. Fiets maar eens langs een weiland, en je kunt die vogels bijna niet missen. Ze hebben een witte borst, een donkergrijs-groene rug, en een enórme kuif op hun kop.

Die kieviten lijken het ook altijd drúk te hebben. Met ‘tjoewiet!’ roepen (kieviten roepen hun eigen naam, maar ze spreken hem slordig uit). En ze zitten nooit stil.

Vooral februari is een drukke maand voor kieviten. Alle kieviten van Nederland zoeken nu in de weide een ‘territorium’. Een eigen plek om een nest te bouwen en om voedsel te zoeken.

Vooral de vrouwtjes krijgen dan slaande ruzie, hebben biologen ontdekt. Het is pikken, bijten en meppen.

Het begint als een mannetjeskievit en een vrouwtjeskievit samen een broedplek hebben gevonden. ‘Goed geregeld! Fijn een nest bouwen!’ denkt zij dan.

Maar zo gaat het zelden. Meestal vliegt er al snel een tweede vrouwtje het territorium in. Grrr, zie je vrouwtje-nummer-één denken. Ze gaat in de aanval. Het begint met toneel. Kuif naar voren, borst vooruit. Gras plukken en over je schouder gooien: dat is in kievitentaal een bedreiging. Dondert ze dan nóg niet op? Dan wordt er echt gevochten, op de grond en in de lucht.

Hoe het afloopt, hangt ervan af. Van wie de sterkste is. Maar ook van het mannetje. Jij dacht zeker dat hij zijn ‘echte’ vrouw zou helpen? Nee hoor. Hij helpt het tweede vrouwtje, bijna altijd. Hij pikt naar zijn eerste vrouw, of jaagt haar weg.

Stiekem vindt kievitman het wel leuk om twee vrouwtjes te hebben. Want met twee vrouwtjes krijg je meer kuikens. Broedt ie gewoon op twee nesten. Of drie, of zelfs vier!