Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VN-Veiligheidsraad: Syrië moet humanitaire hulp toelaten

De VN-Veiligheidsraad op archiefbeeld. Foto RenŽ Clement

De VN-Veiligheidsraad heeft zojuist unaniem ingestemd met een resolutie die Syrië opdraagt overal in het land humanitaire hulp toe te laten. Dat meldt persbureau AP.

In de resolutie wordt gedreigd met “verdere stappen” als Syrië niet meewerkt. Ook China en Rusland stemden voor de resolutie. Zij hadden tot nu toe drie keer een veto uitgesproken over een resolutie die het handelen van de Syrische overheid veroordeelde en met sancties dreigde. In de nu aangenomen resolutie wordt niet verduidelijkt wat er precies met “verdere stappen” wordt bedoeld.

Door de eerdere veto’s van China en Rusland bestond er lang twijfel of deze twee landen nu wel voor zouden stemmen. Die spanning duurde tot op het laatst, zegt NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel:

“Sommige diplomaten vreesden dat Rusland uit onvrede over de opstelling van het Westen met betrekking tot de situatie in Oekraïne tegen zou stemmen. Maar vlak voor de stemming begon zei de Russische VN-ambassadeur dat ze ‘natuurlijk’ voor zouden stemmen. Daar zit ook wel een ratio in: dit geeft China en Rusland enige ‘diplomatieke ruimte’, zoals VN-kenner Richard Gowan twitterde, en levert extra internationale goodwill op in de kwestie Oekraïne.”

Kleine landen initieerden de resolutie

De resolutie werd geïnitieerd door Luxemburg, Australië en Jordanië, die alle drie tijdelijk zitting hebben in de Veiligheidsraad. Voor Luxemburg is dat de eerste keer, en het aannemen van de resolutie is dus voor dat piepkleine land een grote overwinning.

Al maanden zochten de drie naar een goed moment, schreef redacteur Juurd Eijsvoogel vandaag in NRC Handelsblad.

“Aanvankelijk wilden de grote landen niets weten van zo’n humanitaire resolutie. Het politieke overleg, tussen de oppositie en de regering-Assad, moest voorrang krijgen. Maar naarmate duidelijker werd dat de vredesonderhandelingen in Genève niets opleverden, terwijl de oorlog in alle hevigheid voort bleef woeden en de gruwelijkheden aanhielden, kregen – en grepen – de drie niet-permanente leden de kans waar ze zo lang op hadden geaasd.”

De vijf permanente leden (de Verenigde Staten, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk – ook wel de P5 genoemd) hebben de macht van het veto. Als zij dat uitspreken wordt de resolutie automatisch niet aangenomen.