‘Veel gemeenten gebruiken onveilig Windows XP’

Een derde van de Nederlandse gemeenten werkt vanaf april met computers die minder goed zijn beveiligd omdat ze op Windows XP draaien. Daaronder vallen de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Dat meldt NuTech.nl vandaag.

Een klant bekijkt in een computerzaak in Rotterdam het besturingsprogramma Windows XP in het jaar 2001. ANP / Robert Vos

Eenderde van de Nederlandse gemeenten werkt vanaf april met computers die minder goed zijn beveiligd omdat ze op Windows XP draaien. Daaronder vallen de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Dat meldt NuTech.nl vandaag.

Windows XP is vanaf april minder veilig omdat Microsoft het besturingssysteem vanaf die maand niet langer bijhoudt. Hierdoor worden beveiligingslekken niet meer gedicht en zijn computers die op XP draaien vatbaarder voor schadelijke en kwaadaardige software. Tegen NuTech.nl noemt technisch directeur van Microsoft Nederland Hans Bos het risico ‘reëel’.

Amsterdam stapt pas in 2015 definitief over naar een nieuw besturingssysteem voor de 6400 gemeentelijke pc’s. 96 procent van de gemeenten stapt dit jaar nog over, maar voor veel plaatsen komt april te vroeg. De gemeente Utrecht heeft 4500 computers die op het verouderde systeem draaien. Veel gemeenten hebben extra maatregelen genomen om veiligheid te garanderen. Dat helpt, erkent Microsoft, maar het risico blijft. “De architectuur is achterhaald”, aldus Bos.

NuTech kreeg van ruim de helft van de 405 gemeenten antwoord. Bij consumenten gebruikt tien procent Windows XP. (Novum)